Celostátní přehlídka SOČ - velký úspěch Filipa Touše

14.06.2019
Celostátní přehlídka SOČ - velký úspěch Filipa Touše

Přehlídka toho nejlepšího, co dokázali středoškolští studenti v rámci soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ) vytvořit na poli odborné práce a vědy, se letos konala ve dnech 14. až 16. června v Opavě. Hostitelské úlohy se ujalo Mendelovo gymnázium ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jejím gestorem je Národní institut pro další vzdělávání.

V pátek 14. 6. odpoledne přijelo do Opavy 13 krajských delegací a delegace Prahy. Delegaci Středočeského kraje, včetně šesti studentů z Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, doprovázela Mgr. Lenka Bubeníková. Tyto delegace přivezly 307 soutěžících, vítězů krajských přehlídek SOČ, kteří zde v sobotu 15. června obhajovali své soutěžní práce v přírodovědných, technických, humanitních a společenskovědních oborech. Obhajováno bylo téměř 280 soutěžních prací. V porotách zasedlo 90 porotců - předsedů a členů osmnácti odborných hodnotících komisí, odborníků z vědeckovýzkumné a akademické sféry z vysokých, vyšších odborných, středních škol a z praxe. Soutěžící si vyzkoušeli, jak těžké je obhajovat svoji práci před 5 - 6 členy odborné poroty a čelit jejich záludným otázkám během diskuse, někdy i v angličtině. Naše studenty přijeli podpořit pedagogové Mgr. Radka Mlázovská a Mgr. Miroslav Soukup.

V sobotu v podvečer již bylo dobojováno a pro účastníky byl připraven bohatý raut a One Human Show Simony Babčákové, která nespočetněkrát rozesmála zaplněné kino Mír. 

Nedělní dopoledne patřilo tradičně výletům do atraktivních lokalit okolí Opavy a Ostravy – zámek Hradec nad Moravicí, zámek v Raduni, Arboretum Nový Dvůr, Landek Park v Petřkovicích, Svět techniky Dolní Vítkovice a Národní památník II. světové války v Hrabyni. Ti, kteří se rozhodli necestovat za poznáním tak „daleko“, navštívili Slezské zemské muzeum nebo si zahráli aktivní hru – Poznej Opavu. 

Odpoledne pak byla celostátní přehlídka zakončena slavnostním vyhlášením výsledků.

Naše gymnázium reprezentovala pětice dnes již absolventů a Filip Touš ze 6XA. Právě jemu se podařilo obhájit svoji práci skutečně výtečně a obsadil 3. místo.

Výsledeky Celostátního kola SOČ:

Obor 2 Fyzika - 15. místo: Jonáš Bubeník
Název práce: Archimedova spirála a její užití

Obor 4 Biologie - 12. místo: Nikol Kopecká
Název práce: Klíčivost rýže

Obor 6 Zdravotnictví - 11. místo: Karolína Králová
Název práce: Mechanismus vzniku Huntingtonovy choroby

Obor 8 Ochrana a tvorba životního prostředí - 14. místo: Markéta Štekrtová
Název práce: Ekonomické a environmentální dopady současné produkce palmového oleje

Obor 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie - 13. místo: Lenka Horvátová
Název práce: Jaderná fyzika ve výuce NG

Obor 18 Informatika - 3. místo: Filip Touš
Název práce: Využití reverzního inženýrství k tvorbě softwaru pro získávání výhod v online hrách a analýza jeho detekce

 

Naši studenti se museli poprat s velkou konkurencí. Výhodou některých jejich spolusoutěžících je nesporně možnost využití špičkových vědeckých pracovišť ve velkých a hlavně univerzitních městech.

Všem soutěžícím gratulujeme, děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy a přejeme mnoho úspěchů v dalším studiu a vědecké práci.

 

Zobrazeno: 6035x

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se 25. 6. 1928 v Praze. Dětství a mládí prožil v Nymburce, ve vile na Zálabí v bývalé ulici Tomáše Černého (dnes Kolínská ulice).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Giovanni Giolitti ministerským předsedou Itálie

3. listopad 1903

Liberál Giovanni Giolitti se stal italským ministerským předsedou. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.