4. aktivita frankofonního klubu

4. aktivita frankofonního klubu

Po krátké odmlce se znovu probudil frankofonní klub, který má za úkol přiblížit studentům francouzštiny frankofonní svět z jiného úhlu, než jak se s ním setkávají při běžných hodinách francouzštiny. Využili jsme kontaktů a nabídek od našich partnerských subjektů a čtvrtou aktivitu rozdělili na dva samostatné bloky. V dubnu dostali žáci primy A a tercie A příležitost pracovat s paní Daniele Geffroy z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. V květnu se potom žáci sekundy A zúčastnili projektu „Cinéma a l´école“ zorganizovaného Francouzským velvyslanectvím v Praze ve spolupráci se sdružením GREF, Učitelé bez hranic. Součástí tohoto projektu byl i seminář pro vyučující francouzštiny z Gymnázia Nymburk a okolí, kde si vyzkoušeli různé techniky, jak pracovat s filmem v hodinách francouzštiny.

V úterý 26.4.2011 se francouzštináři z 1PA zúčastnili frankofonního projektu o Kanadě s paní Daniele Geffroy z univerzity v Hradci Králové. Byli jsme rozděleni do skupin po dvou či třech, hledali jsme informace o různých zvířátkách z Kanady a francouzsky jsme o nich mluvili. Také jsme si prohlíželi obrázky z knížky o Kanadě (zajímavou přírodu, domy a města ). Naučili jsme se nová slovíčka zvířat např.: l'ours. Projekt se nám všem určitě líbil.     Jitka Hošková, 1PA

  V úterý 26.4. za námi přijela paní Daniele Geffroy a ,,cestovala,, s námi po Kanadě se zaměřením na Quebec. Zjistili jsme, kdo byl prvním obyvatelem Quebecu, kdo tam žil před sto lety a kdo tam žije dnes. Přišly jsme na to, že se tam nemluví jen Anglicky, ale i a především francouzsky. Objevovali jsme vodní i suchozemské tvory, kteří tam žijí, a floru, která se liší se zeměpisnou polohou. Paní Geffroy nás vše učila zábavnou formou a proto si každý osvojil několik nových slovíček, které v budoucnu budeme potřebovat. Škoda jen, že jsme takto strávili pouze jednu vyučovací hodinu....                                                             Barbora Hořínková, 3TA

  Ve čtvrtek 19.května se celý den nesl ve znamení francouzštiny.Svou návštěvou nás poctila paní Jacqueline Clerfeuille, která se nám celou tu dobu aktivně věnovala a snažila se, abychom se nenudili.Na začátku našeho setkání se představila a vysvětlovala nám,co má s námi za úmysly a zapojovala nás do celého dění. Společně jsme popisovali plakát k filmu Kirikou a čarodějnice (Kirikou et la Sorcière) a zatančili jsme si na úvodní znělku tohoto animovaného francouzského filmu.Po menší přestávce jsme se rozhodli, že si celý film pustíme.Všichni jsme se mu snažili porozumět a většině z nás se to i částečně povedlo.Po skončení filmu nám byly rozdány různé pracovní listy a obrázky, s kterými jsme pracovali až do úplného konce. Nám osobně se tento krátký, ale přesto velmi přínosný kurz líbil a hodnotily bychom ho převážně kladně, protože zábavná konverzace, film a následné aktivity s rodilým mluvčím v doprovodu s našimi vyučujícími jsou opravdu úžasnou zkušeností a příležitostí, za kterou děkujeme.Příjemně jsme se bavili a myslíme si, že účel této návštěvy byl splněn na jedničku.   Michaela Bacílková a Tereza Pěničková, 2SA  

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

2. listopad 1903

Došlo k dohodě ve španělské stávce horníků: 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.