Bronzová expedice do Železných hor

Bronzová expedice do Železných hor

V neděli 5.6. se část naší expedice (Kateřina Müllerová, Ema Mrozková, Žaneta Valentová a Kamila Votočková) nalodila v Nymburce na vlak v 10:18. Společně jsme protrpěly cestu dvěma rychlíky a jedním motoráčkem.

V Ronově nad Doubravou jsme se vyhrnuly z vlaku a vyřešily si nejdůležitější pokyny s paní Martínkovou a panem Rajou. Hned poté jsme se s vidinou blízkého oběda vydaly na cestu. Neušly jsme snad
ani kilometr a už jsme byly nuceny zastavit. Musely jsme totiž nutně dolít vodu toulavým kočkám.
Poté, co jsme se od nich konečně odtrhly, pokračovaly jsme směrem do Třemošnice. Prošly jsme kolem pěkného kostela a narazily na řeku Doubravu, ve které jsme se samozřejmě musely vyrochnit - někteří nechtěně. 
Po obědě, když jsme s mírným časovým skluzem došly do Třemošnice, se k nám přidaly zbylé dvě členky naší expedice – Anežka Marková a Sofie Zakrevskaya.
Z Třemošnice jsme se vydaly v plné síle i počtu a rychle zdolaly vzdálenost která nás dělila od místa přespání, kterým byl turistický přístřešek pod romantickou zříceninou hradu Lichnice. 
Když jsme dorazily, nejdříve jsme se utábořily, uvařily si večeři a prohlédly hrad, tedy to, co z něj zbylo. 
Ráno jsme se okolo páté probudily (díky jednomu velice hlučnému ptákovi), uvařily vodu na kaši a po sbalení všech odpadků jsme vyrazily vstříc Heřmanovu Městci.   
Bohužel, jsme se již po necelých dvou kilometrech musely rozdělit, protože jedné z nás bylo špatně od žaludku. Tím pádem jsme tři z nás šly trochu kratší trasu, kterou jsme si nakonec stejně prodloužily kvůli mokré trávě a stavu našich bot.  
Druhá část naší výpravy šla plnou trasu, na které jsme se setkaly s divokými prasaty. Svoji delší trasu jsme si kvůli nim nakonec ještě více prodloužily. Po chvíli bloudění a čvachtání ponožek v mokrých botách se nám podařilo dojít do Heřmanov Městce kde jsme se všichni znovu sešly. Po občerstvení v útulnékavárně následoval odjezd z autobusového nádraží a po necelých dvou hodinách už všichni byli v pořádku doma.

Žaneta Valentová KB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Cenzura v Prusku

únor 1903

Pruský ministr vnitra podal v Poslanecké sněmovně vysvětlení, proč byla zakázána hra Das Tal des Lebens (Údolí života) od Maxe Dreyera:

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.