Exkurze do Provence

Exkurze do Provence

Od 10. do 15. května se studenti z nižšího i vyššího stupně našeho gymnázia vypravili na další exkurzi do Francie. Tentokrát do oblasti Provence a na Azurové pobřeží. Jeli jsme společně s paní profesorkou Prokešovou, paní profesorkou Sedlatou a paní profesorkou Suchánkovou.

Vyjeli jsme v pondělí večer.  Naším prvním cílem byl přes 2000 let starý akvadukt Pont du Gard, který postavili Římané, a přiváděl vodu z hor do Nîmes. Již od prvního dne bylo vedro a slunce vydatně svítilo. Den jsme zakončili v někdejším papežském paláci (mezi lety 1309-1377) ve městě Avignon, který je proslavený nejen svým mostem, o kterém zpívá Waldemar Matuška v proslulé lidové písničce:

To je on, Avignon
most jak panna, kde hned zrána
davy jdou a jak jdou, v prostřed mostu tancujou
"Sur le pont d´Avignon on y danse, on y danse tous en rond…”

Ve středu jsme si ráno vychutnali typickou francouzskou snídani (de la baguette!!!) a vydali se za nabitým programem. První místo, kam jsme se vypravili, bylo Muzeum levandule – Musée de lavande. Levandule sice ještě nekvetla, ale přesto to všude příjemně vonělo. Všichni si nakoupili mejdlíčka a sáčky plné levandule. A aby té levandule nebylo málo, navštívili jsme i cisterciácký klášter (Monastère cistercien) Sénanque, které je levandulí naprosto obležené. Opatství je velmi krásné, umístěné v odlehlé krajině údolí Senancole. Dál jsme si z autobusu prohlédli městečko na skále jménem Gordes, které je úchvatné. O několik kilometrů později jsme se vysoukali z autobusu a šli se trochu projít do okrového dolu v městě Roussillion. Když si (skoro) všichni vyměnili báječně špinavé boty, zamířili jsme směrem do města Arles, po stopách slavného malíře Vincenta van Gogha. Navštívili jsme místa, která jsou vyobrazena i na jeho obrazech (slavnou kavárnu - Café Terrace à la Place du Forum Arles), zahrady nebo sklápěcí most - Le pont de Langlois à Arles.1)

Dalšího dne jsme si zabalili věci a opět se vydali na cesty. Dopoledne jsme se rozdělili na dvě části. První část navštívila malířský ateliér malíře Paula Cézanna2) a druhá polovina si šla prohlédnout jeho rodné město Aixe en Provence. Tam jsme měli možnost navštívit typické provensálské trhy a užít si velmi milé a přátelské povahy prodávajících Provensálců. Při další cestě jsme z autobusu sledovali úžasné přírodní bohatství Provence – Canyon du Verdon. Po této cestě jsme se ubytovali v druhém hotelu a jeli se podívat do místa nejslavnějšího filmového festivalu - do Cannes.3)

Konečně jsme uviděli moře! A taky jsme se prošli podél filmového paláce (Palais des festivals), kolem kterého jsou na chodníku otištěny ruce slavných herců a režisérů.

Poslední den exkurze jsme se vydali do knížectví Monaco. Tam si naši řidiči (mimochodem velmi milí, vstřícní a ochotní) museli splnit povinnou 9hodinovou odpočinkovou přestávku. Takže jsme prošli skoro celé Monaco (celková plocha 202 ha… pro srovnání Praha 496 km2).

Byli jsme v Oceánografickém muzeu, v Japonské zahradě, i v nákupním centru, ale viděli jsme i proslulé hazardní Casino a známou zatáčku ze závodů Formule 1. A pak už… ano, pak už jsme jeli domů… (1219 km…)

Exkurzi jsme si všichni velice užili. Počasí nám přálo a všichni byli dobře naladění. Takže se určitě těšíme na další výlet do Francie!

----------------------------------------

1) Jedna z verzí obrazu byla například prodána v roce 2003 aukční síní Christies za 8.295.500 USD  

 

2) Další aukční zajímavost - Paul Cezanne’s Joueur de cartes sold for $19,122,500 at New York, Rockefeller Plaza on 1 May 2012

 

3) http://www.festival-cannes.fr/, letos v jedné ze soutěží byl i český zástupce Matúš Vizár se snímkem Pandy (více)

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Marta Balejová

Marta Balejová (*8. 5. 1953), zpěvačka a textařka, jedna z nejvýznamnějších českých šansoniérek, zabývajících se tímto specifickým hudebním žánrem, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1972 pod svým rodným příjmením Marta Fuglová.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Sjezd socialistů Ruska

30. červenec 1903

Na ilegálním druhém sjezdu Sociálně demokratické dělnické strany Ruska v Bruselu (první se konal v roce 1898) vzplanul prudký ideologický boj mezi leninovci s tzv. oportunisty (J. Martova).

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.