Expedice DofE: první zlatá na naší škole

Expedice DofE: první zlatá na naší škole

V úterý 22. června vyrazila na cestu v první Zlatá expedice DofE na naší škole. Naše šestičlenná skupina (Sába Kadeřábková z 6XB; Terka Holečková, Evča Sloupová a Áďa Drahokoupilová z 7MA a Matěj Novák a Kuba Furgalák z 8OA) stihla za čtyři dny navštívit České Středohoří, Lužické hory, Labské pískovce a dojít až do Českého Švýcarska.

Na cestu jsme vyrazili z České Lípy. I když ještě předchozí den panovaly tropické teploty a byla jasná obloha, nám počasí moc nepřálo a skoro celý den pršelo. Jen po pár kilometrech chůze jsme dorazili k první plánované vyhlídce, na vrch Špičák. K našemu překvapení jsme ale na konci strmé cesty našli jen uzavřenou rozhlednu a špinavou, byť suchou malou místnost. Prvotní zklamání ale vynahradil zbytek cesty naplánované na první den: lesní divadlo u Sloupu v Čechách, stejnojmenný skalní hrad i pohled na něj od rozhledny Na Stráži. K večeru se počasí umoudřilo, a tak jsme si mohli v Novoborském kempu v klidu postavit stany, uvařit večeři a před spaním si zahrát i karty.

Nejdelší úsek cesty jsme si připravili na druhý den, který jsme zahájili výstupem na nejvyšší bod expedice, vrch Klíč. Místo očekávaného výhledu jsme se dočkali neprostupné mlhy, i tak jsme ale nahoře s chutí poobědvali a chvíli si odpočinuli. Krás Lužický hor jsme si ale během středeční cesty užili ještě dost. Zlatým hřebem dne byla Panská skála, známá taky jako Čertovy varhany, která si zahrála i v několika pohádkách.

I přesto, že na nás třetí den dolehla únava po náročné deštivé noci, kdy nám nateklo do stanů, zvládli jsme trasu oproti původnímu plánu o něco prodloužit. Den jsme opět zahájili výstupem. Tentokrát na Zámecký vrch a na něm stojící zříceninu Kamenického hradu. Jak bylo zvykem i v předchozích dnech, výhled sestával pouze z mlhy a několika nejbližších stromů. Odpoledne, když jsme dorazili do národního parku České Švýcarsko, jsme se poprvé dočkali i sluníčka. Večer jsme na Mezní Louce poseděli u ohně a potkali jsme pana Vojtu z Brna, který nám vyprávěl příběhy ze svých pěších cest po všech koutech Evropy. Po několika hodinách vyprávění, kdy se pan Vojta staral, aby nám oheň nevyhasl a my si mohli usušit promoklé boty, jsme se konečně rozloučili a uložili se ke spánku.

Na pátek na nás čekala nejkratší, ale taky nejkrásnější cesta mezi skalami. Naším hlavním cílem byla Pravčická brána, která nás všechny okouzlila. Pak už zbývalo jen sejít do Hřenska a oficiálně naši zlatou expedici ukončit. Moc děkujeme všem členům za hladký průběh a úžasné vzpomínky a paní profesorce Martínkové s panem profesorem Barančíkem za to, že s námi cestu absolvovali.

 
Adéla Drahokoupilová a Eva Sloupová z 7MA

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.

Doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. (* 20. 10. 1979), expert v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, botaniky, bylinářství, vedoucí Katedry kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, absolvoval na našem gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Bezdrátová telegrafie

27. květen 1903

AEG a Siemens založily Společnost pro bezdrátovou telegrafii.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.