Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Ve středu 27. března studenti septim a třetího ročníku po první vyučovací hodině opustili školní lavice a vyrazili na exkurzi do nymburského pivovaru, aby si patřičně připomněli památku Bohumila Hrabala, spisovatele, jehož jméno nese naše gymnázium.

 

V areálu se nás ujal místní pracovník, který nás provedl celým areálem pivovaru, a to od sladovny přes varnu až po stáčecí linku. Nezapomněl nám hned na začátku prohlídky ukázat slavnou Hrabalovu pamětní desku, která se na nás hrdě blyštěla z výšky, kam čůrají psi, jak to pan Hrabal chtěl. Celý pivovar byl samozřejmě během středečního dopoledne v plném chodu, a tak jsme se po cestě setkávali i s jinými zaměstnanci a měli jsme možnost na vlastní oči vidět, jak všechno přesně funguje. Průvodce nám v průběhu prohlídky představil v detailu i celý chemický proces výroby piva - dozvěděli jsme se, že slad se zde vyrábí jedinečným způsobem, který dnes již není k vidění nikde jinde než v České republice. Byli jsme ve varně, ve sklepě, spatřili jsme i obrovské vany, v nichž budoucí pivo zpracovávají kvasnice.
A pak jsme se za slunného počasí vrátili do školy s pocitem, že na světě není nic, co bychom o Pivovaru Nymburk nevěděli.

Sofie Fukalová, 7MA

Třída 3A absolvovala prohlídku pivovaru pod dohledem televizních kamer:

Hned na vrátnici se nás ujal průvodce, se kterým jsme následně prošli celý proces výroby piva. Vzhledem ke 110. výročí Hrabalova narození nám byl po celou dobu exkurze v patách také filmový štáb připravovaného dokumentu o Bohumilu Hrabalovi, který je právě natáčen pod taktovkou pana režiséra Jakuba Češky. 

Naši exkurzi po pivovaru jsme započali u pamětní desky, umístěné dle Hrabalova přání ve výšce, kde čůrají psi. Následně jsme se přemístili do pivovarnické sladovny, kde jsme se dozvěděli něco málo o procesu výroby sladu. Následně jsme ze sladovny přešli do varny, kde nás již na schodech ovál horký vzduch s vůní právě vařené mladiny. Zde jsme se dozvěděli, jak se ze sladu stane mladina - základ piva a měli jsme možnost si přivonět a sáhnout na granulovaný chmel. Odtud jsme se přemístili do místnosti zvané spilka, mezi velikánské kádě na kvašení piva a poté následoval ležácký sklep. Měli jsme taktéž možnost nahlédnout do místa balení a expedice hotového piva.

Všichni jsme z pivovaru odcházeli plni dojmů a naše exkurze byla zakončena stejně krásnou procházkou jako začala.

 Alžběta a Kateřina Jirásková, 3A

 

 

Aktuální informace

03.05.2024

pátek 10.5. od 12:00 hod v přízemí - učebny č.22  a č.29

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc.

Prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc. (3. 10. 1921-31. 10. 1996), historik pravěku a archeolog neolitu v Evropě (se zaměřením na Slovensko), vysokoškolský pedagog a vědecký pracovník v Bratislavě, Trnavě a Nitře, prorektor Trnavské univerzity v Trnavě, absolvoval reálné gymnázium v Nymburce v roce 1939.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.