Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Ve středu 27. března studenti septim a třetího ročníku po první vyučovací hodině opustili školní lavice a vyrazili na exkurzi do nymburského pivovaru, aby si patřičně připomněli památku Bohumila Hrabala, spisovatele, jehož jméno nese naše gymnázium.

 

V areálu se nás ujal místní pracovník, který nás provedl celým areálem pivovaru, a to od sladovny přes varnu až po stáčecí linku. Nezapomněl nám hned na začátku prohlídky ukázat slavnou Hrabalovu pamětní desku, která se na nás hrdě blyštěla z výšky, kam čůrají psi, jak to pan Hrabal chtěl. Celý pivovar byl samozřejmě během středečního dopoledne v plném chodu, a tak jsme se po cestě setkávali i s jinými zaměstnanci a měli jsme možnost na vlastní oči vidět, jak všechno přesně funguje. Průvodce nám v průběhu prohlídky představil v detailu i celý chemický proces výroby piva - dozvěděli jsme se, že slad se zde vyrábí jedinečným způsobem, který dnes již není k vidění nikde jinde než v České republice. Byli jsme ve varně, ve sklepě, spatřili jsme i obrovské vany, v nichž budoucí pivo zpracovávají kvasnice.
A pak jsme se za slunného počasí vrátili do školy s pocitem, že na světě není nic, co bychom o Pivovaru Nymburk nevěděli.

Sofie Fukalová, 7MA

Třída 3A absolvovala prohlídku pivovaru pod dohledem televizních kamer:

Hned na vrátnici se nás ujal průvodce, se kterým jsme následně prošli celý proces výroby piva. Vzhledem ke 110. výročí Hrabalova narození nám byl po celou dobu exkurze v patách také filmový štáb připravovaného dokumentu o Bohumilu Hrabalovi, který je právě natáčen pod taktovkou pana režiséra Jakuba Češky. 

Naši exkurzi po pivovaru jsme započali u pamětní desky, umístěné dle Hrabalova přání ve výšce, kde čůrají psi. Následně jsme se přemístili do pivovarnické sladovny, kde jsme se dozvěděli něco málo o procesu výroby sladu. Následně jsme ze sladovny přešli do varny, kde nás již na schodech ovál horký vzduch s vůní právě vařené mladiny. Zde jsme se dozvěděli, jak se ze sladu stane mladina - základ piva a měli jsme možnost si přivonět a sáhnout na granulovaný chmel. Odtud jsme se přemístili do místnosti zvané spilka, mezi velikánské kádě na kvašení piva a poté následoval ležácký sklep. Měli jsme taktéž možnost nahlédnout do místa balení a expedice hotového piva.

Všichni jsme z pivovaru odcházeli plni dojmů a naše exkurze byla zakončena stejně krásnou procházkou jako začala.

 Alžběta a Kateřina Jirásková, 3A

 

 

Aktuální informace

30.11.2025

středa 14/1 od 14 do 16 hod

- informační schůzky:

14:15, 14:45, 15:15

03.11.2025

Zveřejňujeme výroční zprávu za školní rok 2024-2025. 

02.09.2025

pondělí - velká přestávka
pátek - velká přestávka

 

Vyřizuje paní Matoušová (kancelář za sborovnou)

Významní absolventi

Oldřich Kerhart

Absolvoval v roce 1914.

Narodil se 25. 1. 1895 v Poděbradech, zemřel r. 1947 v Praze. Působil jako malíř krajin a portrétů.

Svět v roce založení školy

Eduard VII. indickým císařem

1. leden 1903

Poblíž Dillí se shromáždily davy lidí, aby mohly být přítomny chvíli, kdy bude král Velké Británie a Irska Eduard VII. vyhlášen indickým císařem. 

Nejčtenější

11.11.2025

Víkend 7.–9. listopadu 2025 se nesl v duchu přátelské atmosféry a opravdového pracovního nasazení. Celkem 12 brigádníků se sešlo na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou, aby společně připravili oba objekty na nadcházející dlouhou zimní sezónu.

Během víkendu se podařilo splnit všechny stanovené cíle a úkoly. Na obou chatách nyní září nově nasvícené štíty, které přidávají horským budovám na kráse.

Velké poděkování patří všem účastníkům z řad profesorského sboru i rodičů, kteří svým nasazením a chutí do práce významně přispěli k úspěšnému průběhu celé akce.

Michal Hrstka - správce chat 

celý článek
07.11.2025

Dne 7. listopadu se náš dívčí školní tým vydal do Hostinného na kvalifikační turnaj na Mistrovství České republiky ve volejbale středních škol.

celý článek
09.11.2025

Přijměte pozvánku na plakátovou výstavu NepřemoŽENY!

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.