Koncert 14. 6. 2014

Koncert 14. 6. 2014

   Konec školního roku se kvapem blíží a stejně neúprosně ubíhají i dny oddělující nás od koncertu, který byl nejenom součástí oslav 111 let výročí Gymnázia Nymburk, ale uskutečnil se i jako jeden z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Bohuslava Matěje Černohorského.

Tento známý barokní skladatel, nymburský rodák, by se jistě s radostí zúčastnil mimořádné akce, jakou byl právě koncert v sobotu 14. 6. 2014. Kostel sv. Jiljí v Nymburce se kolem 18. hodiny zcela zaplnil diváky, kteří byli nepochybně plni zvědavosti a očekávání. Společné vystoupení amerických sborů a nymburského pěveckého sboru mělo být bezesporu mimořádnou událostí, jakou Nymburk ještě nezažil. Plakáty vylepené po městě a částečně i článek v Mladé frontě z 13. 6. 2014 (Vzpomínky na školní písemky), to vše přislibovalo mimořádný zážitek.

   Když byl před několika měsíci nymburský gymnaziální pěvecký sbor osloven, aby vystoupil jako jakýsi „předskokan“ spojených studentských sborů z Pennsylvanie, byla to výzva, kterou jsme nemohli odmítnout. Přestože jsme měli uvést sbory, jejichž členové se každý den scházejí ke společné práci, kdežto my se vídáme jednou týdně na 90 minut, nabídku jsme rádi přijali. Naše činnost má sice rozdílené podmínky k práci, ale cíl je stejný. Sjednocuje nás nejenom láska k hudbě a k jejím tradicím, ale také touha něco společně dokázat a působit si navzájem radost. A rozdávat ji dál. Náš sbor pracuje jenom 2 roky, ale při vystoupeních, která jsme dosud měli, se nám jednoznačně potvrdilo, že hudba lidi spojuje a že takovéto společné sdílení je důležité.

   Koncert, který jsme 14. 6. 2014 zažili, byl potvrzením všeho, co již bylo uvedeno. Před diváky jsme vystoupili nikoliv s trémou, ale s radostí. Celé měsíce jsme pracovali a nyní jsme chtěli zpěv nejenom předvést, ale také si ho užít. A to se nám opravdu splnilo! Své americké kolegy jsme poznali během krátkého nacvičování společné skladby a ihned nám bylo jasné, že s nimi strávíme nezapomenutelné chvíle. Když po našem úvodním vystoupení nastoupili před diváky a na pomyslný tác hojnosti kladli jednu skladbu za druhou, jenom jsme tajili dech. Spolu s ostatními diváky jsme obdivovali úžasnou choreografii některých čísel v programu, disciplínu, s jakou k vystoupení přistupovali. Když jsme byli vyzváni ke společné skladbě, uvědomovali jsme si plně sílu okamžiku, kdy hudba spojila vlastně neznámé lidi a usadila je do společné lodi přátelství a porozumění. Společně v ní seděli všichni diváci i všichni účinkující. „Domine, pacem da nobis“, čili „Pane, dej nám mír“, tak zní název společné skladby. Symbolizuje touhu po přátelství mezi lidmi, v našem případně i ve smyslu přátelství mezi národy.

   Společná „modlitba“ byla nakonec nepochybně vyslyšena, členové sboru a jejich sbormistři strávili po koncertu společný večer, vyměnili si zkušenosti a navázali i přátelské kontakty. A tak se stalo, že lidé, kteří se znali jen několik hodin, se prostřednictvím hudby natolik sblížili, že se jen těžce loučili. Jen neradi jsme mávali autobusu, v němž seděli naši noví přátelé, a loučení bylo nesmírně spontánní.

  Nyní si můžeme jenom přát, abychom měli i v budoucnosti možnost zažít podobná tak krásná setkání, jako bylo právě toto. Věříme, že naše řady se budou jenom rozšiřovat a že počet takových krásných zážitků bude jenom narůstat.

 

Květa Málková, sbormistr Pěveckého sboru Gymnázia Nymburk

Zobrazeno: 6358x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Luděk Holub

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se r. 1928 v Jihlavě. Po Mnichovu byl nucen z Jihlavy odejít, s rodiči přišel do Poděbrad a v letech 1939-1947 studoval na nymburském gymnáziu, 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

17. květen 1903

Američanka Agne Woodová zaběhla v Poughkeepsie (stát New York) 220 yardů za 30,6 s. Byl to první registrovaný světový rekord v běhu žen.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.