KudyKampus - zkušenosti dvou účastnic z podzimního semestru

KudyKampus - zkušenosti dvou účastnic z podzimního semestru

Barbara Ledroit (3A) a Leontýna Bucharová (7MA) se během podzimu 2022 zúčastnily každá jinak namíchaného "koktejlu" workshopů s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií v rámci projektu KudyKampus. Pomohlo jim to v kariérním rozhodování o jejich další studijní a profesní cestě životem?

KudyKampus umožňuje mladým lidem mezi 14. a 26. rokem buď tři, nebo pět setkání (workshopů) s inspirátory z praxe. Probíhá v malých skupinkách a zprostředkovává studentům kontakt s reálným světem, od něhož - přiznejme si to - je výuka na střední škole stále dost izolovaná, zejména na gymnáziích a lyceích mnohdy teoretická, akademická, odtažitá od aktuálních trendů. Účast v KudyKampusu je placená, většina zálohy se ale vrací, tzn. jeden celodenní workshop může nakonec stát jen 200 Kč. Na výběr jsou workshopy z oblastí Byznys a kariéra, Společenské změny, Svět budoucnosti, Komunikace a umění a oblast soft-skills (tzv. měkkých dovedností). Všechny z důvodu KudyKampusu vzniklé školní absence byly našim předmaturantkám umožněny nezapočteně.

B. Ledroit zvolila program s pěti workshopy. Od října do prosince prošla podnikatelskou přípravkou, otevřeným trhem práce, svobodou a partnerstvím v týmové práci, finanční gramotností v praxi a networkingem. L. Bucharová v trojdílném programu zjistila, jak probíhá provoz a zákaznický servis v galerii Kunsthalle Praha, snažila se vdechnout vyřazeným věcem nový život a pracovala na zlepšení své paměti a schopnosti se učit. Obě KudyKampus pro web školy zhodnotily i vlastními slovy:

Cílem KudyKampusu je praktické představení a dostání studentů do skutečného pracovního prostředí, aby reálně věděli, co to obsahuje. Nadále také novější přístup a pohled na školství a rozvíjení sám sebe. Nyní zakládá i gymnázium. Mně to přineslo další osobní růst a zjištění, že bych se měla účastnit takových příležitostí častěji, jestli se chci rozvíjet a získávat nové dovednosti. Dále mi to přineslo lepší ujasnění toho, co chci do budoucna dělat.
Projekt hodnotím jako skvělý, přínosný a velmi dobře zpracovaný. Doporučila bych to lidem, kteří se chtějí rozvíjet a posouvat dopředu. Také lidem, kterým vadí a chtějí se dostat ze stávajícího školského systému.
B. Ledroit 

V rámci tohoto projektu jsem se zúčastnila dvou “přednášek”. První z nich se nazývala Jak probíhá provoz a zákaznický servis v Kunsthalle Praha? a druhý Jak si zlepšit paměť a zjednodušit učení se. Prvním programem, do kterého jsem se přihlásila, mě provedla velmi vstřícná Barbora Škaloudová, kurátorka vzdělávacích programů v Kunsthalle, od které jsem se dozvěděla, jak o historii budovy galerie Kunsthalle a jak byly prostory upraveny, aby vyhovovaly dnešní funkci galerie, tak o celém procesu přípravy nové výstavy a na co všechno se musí myslet v rámci provozu galerie. Vzhledem k tomu, že chci na vysoké škole pokračovat studiem dějin umění, tak se mi tato přednáška opravdu hodila, protože mi pomohla rozšířit si obzory o různých pracovních pozicích, které by mi toto studium mohlo nabízet a také mi ujasnil, jak taková galerie vlastně celkově funguje.
Ve druhé přednášce nám Barbora Brosková přiblížila sketchnoting, který využívá vizuální zaznamenávání a může nám pomoci v lepším, efektivnějším zapamatovávání a uchovávání si informací z našich zápisků. Vzhledem k tomu, že budu příští rok maturovat, se mi tato přednáška hodila, protože jsem se díky ní dozvěděla o různých metodách, které se dají využít při učení.
Nakonec bych chtěla říci, že účast v projektu KudyKampus není složitá, tím spíš je dobré se do něj přihlásit, protože nabízí řadu velmi ochotných odborníků z řad psychologů, kybernetiků, manažerů i lékařů, kteří nám věnují svůj čas a mohou nám pomoci v rozvoji našich kvalit i v ujasnění si skutečností ohledně naší budoucí kariéry.
Řekla bych, že si v tomto projektu každý najde nějakého člověka, jehož nabízený program by ho zajímal a oboustranná ochota a nadšení dělají tuto spolupráci nejen zábavnou, ale i prospěšnou.

L. Bucharová

Přihlášky do jarního semestru KudyKampusu se uzavírají do 31. ledna 2023.

prof. Miroslav Soukup
školní kariérní poradce

Ke stažení
ikonaKudyKampus prezentace
ikonaPředstavení KudyKampusu

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 3. 8. 1921 v Nymburce. Sprinter, který začínal v Orlu Nymburk (1940). 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.