Literární setkání francouzštinářů

Literární setkání francouzštinářů

17. února a 3. března se opět sešly francouzštinářské skupiny napříč celou školou a spolu s Danièle Geffroy pokračovaly v četbě francouzské literatury. Jednalo se již o 12. a 13. setkání. Francouzská knihovna se stále rozšiřuje, takže by bylo škoda nepředstavit našim studentům přírůstky a nabídnout jim jinou formu setkání s francouzštinou.

V dnešní literární kavárně nás Danièle seznámila s Francouzskou polynésii, což je francouzské zámořské území.

Jistá francouzská autorka nakreslila pohádkový příběh o lišce únoskyni a děti z francouzské polynésie k němu domyslely dialogy. Na prvním obrázku jsme viděli několik zvířátek, jak společně snídají. Mohli jsme vidět tři slepice: bílou, černou a hnědou. Všechny si dělali zálusk na kohouta. Poté tam byl medvěd, samotný kohout a králík. Každý z nás si vylosoval lísteček, který mu blíže určil, jaké zvířátko bude představovat. Například já jsem si vylosovala černou slepici. Poté jsme pokračovali čtením dialogů. Některé postavy měli ve svých mluvách hojno citoslovců, proto jsme se od Danièle dozvěděli, že francouzský kohout kokrhá jinak než ten český.

Příběh pokračoval únosem bílé slepice proradnou liškou a následným pronásledováním, které vedl medvěd. V průběhu liščina úprku s bílou slepicí v náručí jsme si mohli začít všímat nápadné vzájemné náklonnosti mezi slepicí a liškou, což je jasný znak stockholmského syndromu, který, jak je vidět, se vyskytuje i mezi pohádkovými zvířátky ve Francii. Na konci příběhu zůstala slepice u lišky v noře a společně hráli dámu.

Příběh jsme dočetli a Danièle se s námi rozloučila. Zajímalo by mě, co budeme dělat příště.

Šárka Jarošová, 6XB

V poslední literární kavárně jsme navazovali na příběh z minula, akorát se prohodily role, aby se zapojili všichni. (minule jsme si rozdali papírky s rolemi a podle interaktivní tabule četli nám přidělené texty rolí) Příběh pojednával o lišákovi, který ukradl slepici, a všichni si mysleli, že ji chce sníst. Ale ve skutečnosti se s ní spřátelil, protože nikdy neměl žádného přítele. Nakonec spolu zůstali.

Vilma Čechová, 2SA

 

Přišlo pondělí 3. března a naší skupinu francouzštinářů čekala další literární kavárna. V programu se znovu objevila kniha Les voleurs d´écritures . Jedná se o příběh mladého chlapce jménem Azouz, jehož rodina je původem z Afriky, ale nyní žije ve Francii. Azouz se musí vyrovnat se smrtí svého otce, což je pro něj velice složité. V knize je popsáno, jak se na původně hodném, bezproblémovém chlapci podepíše vliv prostředí, ve kterém vyrůstá a které ho postupem času mění. Hodinu jsme začali nejprve tím, že jsme si shrnuli pomocí obrázků, připravených paní Danièle Geffroy, obsah částí, které jsme již měli za sebou, abychom si osvěžili děj. Následně jsme pokračovali ve čtení, během něhož nám paní Danièle vysvětlovala význam některých podstatných slov, kterým jsme nerozuměli. Myslím, že tato kniha nepatří k těm, které by si většina z nás vybrala ale to je podle mě dobře, protože jsme si tím trochu více rozšířili naše obzory a seznámili se i s jiným tématem.

Veronika Michalčuková 5QA

Jako studenti šestého ročníku jsme již od primy začleněni do frankofonního programu i díky spolupráci s francouzskou ambasádou a Evropskou unií. Každé pondělí vyučuje Danièle Café littéraire. Nyní listujeme knihou Kamo l'agence Babel od Daniela Pennaca - knihou pro mladé Francouze, kde se pubertální hoch snaží za 3 měsíce mluvit plynně dvěma jazyky (francouzštinou a angličtinou). Jinak řečeno ,,être bilingue". V hodině jsme tentokrát přečetli pouze pár kapitol, ale zato jsme se zaměřili na výslovnost a interpretaci přímé řeči. Danièle se do rolí doopravdy vžila, a tím nám ukázala dokonalý příklad. Naproti tomu jsme se my museli stále opravovat, abychom zněli co nejdůvěryhodněji. Již víme, že se naše budoucnost neubírá na DAMU.  Příběhu nyní nabývá gradace. Kamo si začíná psát se svou korespondentkou, záhadnou Catherine Earnshaw, a zjišťuje, že jsou si v mnoha věcech podobní. Jméno Vám může přijít povědomé z díla Na Větrné hůrce. Příště knihu samozřejmě budeme dočítat do konce.

Kateřina Kmentová, 6XA

 

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Milada McGrathová

Milada McGrathová (roz. Vencourová), televizní redaktorka, moderátorka a překladatelka, maturovala v roce 1987 ve třídě 4.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dreyfus odhalení

6. dubna 1903

Nová odhalení v Dreyfusově procesu: 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.