Mezinárodní setkání v německém Bad Marienbergu

Mezinárodní setkání v německém Bad Marienbergu

Ve dnech 12. až 15. června jsme se s vybranými studenty septimy A Emmou Formánkovou, Tobiášem Danešem, Bedřichem Brynychem, Markem Lovětinským a Davidem Janem Slabou vydali na mezinárodní setkání do dalekého Bad Marienbergu ve spolkové zemi Rheinland-Pfalz. 

Jednalo se o projekt pro studenty středních škol s názvem Evropská identita v historii, současnosti a budoucnosti, který byl pořádaný ve spolupráci se čtyřmi partnerskými regiony z Německa, Francie, Polska a v neposlední řadě České republiky. 

 

Jak si výše zmíněnou akci užili samotní studenti si můžete přečíst níže. Za mě jako pedagogický doprovod mohu říct, že jsem si pobyt velmi užila a do Čech se vrátila s novou energií a obohacená o cenné zkušenosti týkající se poznání jiných kultur, lidí a zvyků dané země.

Tereza Plechlová

 

Emma Formánková:

Dne 12. června se skupinka 5 němčinářů ze septimy A vydala na pobyt do německého Bad Marienbergu. Měli jsme se setkat se školami z Francie, Německa a Polska, abychom se lépe poznali a společně pocítili, jaké výhody nám přináší být Evropanem.
 
Naše cesta začala v 7:30 ráno v Nymburce. Pan ředitel vyzvedl první dva studenty bílým luxusním Mercedesem a pokračovali do Lysé nad Labem, kde vyzvedli další 3 studenty a paní profesorku Plechlovou. Kromě pana ředitele jsme cestu skoro celou prospali. 
 
Naše první zastávka byla v německém Výmaru. Navštívili jsme McDonalds a využili naši jazykovou znalost němčiny v praxi. Zároveň jsme se tímto způsobem rozloučili s masem, jelikož Europahaus, kam jsme mířili, vaří pouze vegetariánská jídla. Zároveň jsme dostali nějaký čas na to, abychom si Výmar prošli. Viděli jsme dům Schillera a Goetheho, Goetheho hrob a nádherný park. Nakonec jsme si dali kávu a pokračovali jsme další 2 hodiny do Bad Marienbergu. 
 
Po příjezdu do Europahausu jsme si vybalili, zašli si na první večeři a záhy poté jsme měli první program - Ice breaking. Hráli jsme různé hry, abychom si zapamatovali jména ostatních studentů a abychom si k sobě rychleji našli cestu. 
 
Po noci na pohodlných, ale vrzavých postelích, jsme se vzbudili do poměrně chladného, ale příjemného dne. Jelikož nabídka snídaní a večeří byla téměř shodná, většina z nás zopakovala svou večeři na snídani. Za sebe mohu říct, že jsem nikdy nesnědla tolik vajec. Pak následoval program. Opět jsme se hodně poznávali. A dokonce jsme hráli společenskou hru EU-dentity, kterou vymysleli studenti z německé školy. Za odměnu jsme dostali bonbónky. Na oběd jsme měli rýži s rajčatovou omáčkou a zapečeným lilkem se sýrem. Odpoledne jsme hru dohráli a začali jsme ve skupinkách z rozdílných zemí pracovat na projektu, který se jmenoval Utopia Lab. Za úkol jsme dostali vytvořit ideální svět za pomocí kartiček, které nám organizátoři Lisa a Clemens rozdali. Týkaly se např. ekonomické situace našeho vymyšleného světa nebo způsobu vládnutí. Nakonec jsme měli utvořit nějakou věc, která by po nás v případě vymření zůstala.
 
Tobiáš Daneš:

V úterý nás čekal výlet. Ráno jsme navštívili koncentrační tábor Osthofen. Komentovaná prohlídka nám pomohla utvořit si představy o dobových poměrech v německé společnosti. Průvodkyně nám popsala, jak to zde fungovalo, co tady s vězni dělali. Vyslechli jsme si i příběhy o konkrétních zajatcích. Při porovnání s dneškem jsme si sice začali více vážit toho, v jakém světě právě žijeme, na druhou stranu jsme litovali lidí, které tehdejší nespravedlnost a nedostatek svobody utlačovaly.     

Následně jsme se přemístili do hlavního města spolkové země Porýní-Falc, Mohuče. Cílem výpravy byla budova Zemského sněmu, kde jsme byli pozváni na oběd. Po jídle jsme měli možnost vejít do zasedacího sálu a sedět v křeslech poslanců. V místnosti se rozmohla debata o politickém systému Německa. Narazili jsme na klady, ale samozřejmě i na zápory. Po diskuzi jsme dostali volno a mohli jsme si tak prohlédnout i další části města.

Bedřich Brynych:

Ve středu 15.6. jsme vstali na snídani, po které jsme si šli zabalit naše zavazadla a vyklidili jsme si pokoje. Následoval program, ve kterém jsme popisovali naše dojmy z programu Utopie. Potom jsme si sepsali dojmy z celého pobytu, které jsme si navzájem přečetli. Tím skončil oficiální program, po kterém následovalo focení a oběd. Následně jsme se rozloučili s našimi novými kamarády a odjeli na dlouho cestu domů.

Marek Lovětínský:
 
Dne 12. června v neděli v brzkých ranních hodinách jsme sedmičlenná skupina v čele s panem ředitelem a paní profesorkou Plechlovou vyjeli na náš 4 denní edukativní program do německého Bad Marienbergu blízko města Mohuč. Díky skvělým řidičským schopnostím pana ředitele jsme měli několika hodinovou rezervu na setkání s ostatními účastníky programu. Během cesty jsme se tedy zastavili v historickém městě Výmar, které je od 19. století centrem německého společenského a duchovního života díky působení zńamých spisovatelů Goetha a Schillera na vévodském dvoře. Po cca dvou hodinové pauze jsme se dali opět na cestu do naší cílové destinace Europahaus v Bad Marienbergu. Po přijezdu na místo jsme se ubytovali na pokojích a poté nás čekala večeře, po které následoval večerní program, kde bylo úkolem se poznat s ostatními účastníky z evropských zemí. Programu se zúčastnili jak žáci, tak i jejich učitelé z Německa, Polska a Francie.
 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Milan Hodža

4. červenec 1903

V Pešti začal vycházet Slovenský týždenník pod redakcí Milana Hodži.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.