Vídeň 22´

Vídeň 22´

Ač už většina z nás přestala pomalu věřit tomu, že odjedeme, po dvou letech jsme se přece jen dočkali. Hodiny ukazují čas krátce po páté hodině ranní a autobus se studenty nižšího i vyššího gymnázia na palubě se právě rozjel od naší školy. 

Zpočátku to vypadalo na rušnou cestu, po chvíli však autobus utichl a většina z nás začala dohánět spánkový deficit i přesto, že se slunce již vyhouplo nad obzor. Po krátké zastávce na hranicích náš autobus dorazil do historického města Tulln na řece Dunaji, které bývá vyhlašováno nejhezčím městem Rakouska nejen kvůli římským památkám, ale i kvůli čistotě a třeba i květinové výzdobě. Následovala návštěva jeskyně s největším podzemním jezerem v Evropě v Hiterbrühlu, po kterém jsme se i svezli na malé loďce. Třetím, a zároveň posledním zastavením mimo Vídeň byl zámek Laxenburg s rozsáhlým parkem. Zde nám byl udělen první rozchod, někteří zvolili projížďku po parku vláčkem, jiní dali přednost procházce a třeba i návštěvě zámecké kavárny. Navečer už nás uvítalo ono slavné velkoměsto. Po ubytování na hotelu nás čekala už jen krátká procházka v okolí hotelu, a to zejména za účelem obstarání jídla, jelikož nám po celém dni poměrně vyhládlo.

Ve čtvrtek ráno jsme se všichni probudili již plní energie, poněvadž snídaně byla naplánována až na osmou, a odchod z hotelu na devátou hodinu. Ten den se pro nás stala dopravním prostředkem hromadná doprava, avšak povětšinou jsme šli po svých. Prohlídka Vídně začala u Volkstheateru, neboli u Lidového divadla. Odtud vedla trasa naší cesty mezi Přírodovědným a Uměleckohistorickým muzeem do samotného centra Vídně, kde se nám v plné své kráse ukázalo hlavní sídlo Habsburské dynastie, zámek Hofburg. V něm se také nachází ,,Schmetterlinghaus“, neboli Motýlí dům, který upoutal zejména zájemce o přírodu. Těm, které zase zajímá historie, vyhovovala návštěva muzea o historii s 4D kinem, které nás provedlo Vídní od jejího založení až do dnešních dnů. A tím už se dostáváme do srdce celého velkoměsta, a tím je náměstí Stephansplatz s místní dominantou, chrámem svatého Štěpána, kterému Vídeňané neřeknou jinak než ,,Steffl“. Také nesmíme zapomenout zmínit fakt, že téměř celý zájezd doprovázelo slunné počasí, a zde už se teplota vyšplhala dokonce i nad 20°C. Centrem Vídně jsme se prokousali až na jeho severní okraj, odkud nás tramvaj svezla k velmi svéráznému domu podle architekta Friedensreicha Hundertwassera, na kterém nenalezneme ani jednu rovnou linii. Architektonický počin je to vskutku neobvyklý. A teď už přišla chvíle, na kterou se spousta z nás již nemohla dočkat. Navštívili jsme totiž proslulý Prater. Tady si přišel na své opravdu každý, desítky horských drah, zábavních atrakcí a mnoho dalšího možného i nemožného. Tady už den pomalu končil a my byli moc rádi, že už můžeme na hotelu ulehnout do postele, připravit se na zítřejší den a usnout.

Třetí den na programu na nás již čekal majestátní zámek Schönbrunn, letní sídlo Habsburků. Zde jsme absolvovali okružní prohlídku po pokojích a sálech, kde žili nejslavnější a nejmocnější panovníci této dynastie. Po procházce zámeckým parkem dorážíme ke branám místní zoologické zahrady, která je nejstarší zoologickou zahradou na světě a je proslavená zejména chovem pandy velké, kterou jsme měli možnost spatřit na vlastní oči. Tady už všichni tušili, že zájezd se pomalu chýlí ke svému konci a po návštěvě nákupního centra jsme okolo páté hodiny odpolední definitivně opustili Vídeň.

Závěrem už bychom jen rádi poděkovali za perfektně vydařený zájezd našim vyučujícím, paní uč. Drahotové a paní uč. Grusové, v neposlední řadě pak našemu panu průvodci panu Matouškovi a panu řidiči za to, že nás bezpečně odvezl.

Děkujeme!

za 6XA Bárt Boška

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Luděk Holub

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se r. 1928 v Jihlavě. Po Mnichovu byl nucen z Jihlavy odejít, s rodiči přišel do Poděbrad a v letech 1939-1947 studoval na nymburském gymnáziu, 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První železobetonový most

červenec 1903

V Přerově byl přes řeku Bečvu postaven první železobetonový most v Českých zemích.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.