Osmnáct letošních účastníků na pětadvaceti stážích ZkusTo!

Osmnáct letošních účastníků na pětadvaceti stážích ZkusTo!

Již třetím rokem se naši maturanti zapojují do unikátního projektu ZkusTo! Letos v říjnu se 18 z nich vypravilo místo výuky na celkem 25 stáží, aby poznali různé profese za běžného provozu, vyzkoušeli si, jestli jim taková práce "sedne", popř. naopak poznali "na vlastní kůži", že vysněné zaměstnání pro ně vůbec nebude. Právě tohle umí gymnazistům v posledním ročníku zprostředkovat skupina specialistů ze zapsaného spolku Zkus To!, který si vymyslela a spolek i založila paní MUDr. Kateřina Žemličková z Čelákovic.

Letošního ročníku ZkusTo! se zúčastnilo celkem 284 maturantů z našeho a dalších gymnázií na západ od Nymburka. Zapojení zájemců z naší školy sledujeme meziročně. Také se zajímáme o to, co si na které stáži mohli stážisté vyzkoušet a jak projekt hodnotí.

  • Nejvíce zájemců navštívilo hasičskou praxi. Obnášela krátké úvodní povídání, prohlídku vybavení, vyzkoušení hydraulického žebříku, praktický nácvik vyproštění figuríny ze zakouřené budovy v hasičské výstroji.
  • Na stáži u záchranné služby Středočeského kraje byli dva naši maturanti. Získali teoretické znalosti první pomoci, pochopili systém ZZS, nacvičili si resuscitaci na figuríně, seznámili se s vybavením záchranky, vyzkoušeli si injekci a polohování s nosítky.
  • Dvě studentky dorazily do stomatologické ordinace, kde na ně čekalo vyšetření pacienta (čištění zubních kanálků), které pozorovaly přes kameru. Následně si vzájemně "vyšetřily" chrup. Na modelu vyzkoušely vrtání a vyplnění zubu, odebraly otisk chrupu a vyrobily její sádrový odlitek. A na prasečí noze se naučily chirurgické šití a následné vytažení stehů.
  • Jedna stáž probíhala také v čelákovické základní škole na 1. stupni. Hlavní částí byl náslech (pozorování průběhu hodiny, různých učebních metod a organizačních forem výuky), dále kontrola žákovských sešitů a zadání domácího úkolu. V průběhu přestávky přišel na řadu neformální rozhovor s žáky a pak odučení jedné další hodiny.
  • Na Obvodním soudu pro Prahu 6 se konala soudní praxe za přítomnosti i tří našich zástupců. S panem soudcem po nezbytné úvodní teorii zkoumali dva případy z praxe. U prvního museli zjistit správné paragrafy trestního zákoníku pro kvalifikaci činu (tj. podle kterých by se soudilo), u druhého vymýšleli, jak by se postupovalo v důkazním řízení. Závěrem měli být ještě stážisté přítomni na jednání soudu v trestním případě pokusu o vraždu. To se ale bohužel z důvodu úmrtí obviněného nakonec nekonalo.
  • Do soukromé fyzioterapeutické praxe v Lázních Toušeň zavítali dva naši stážisté. Prohlédli si fyzioterapeutické pomůcky, přístroje a další vybavení i celý areál lázní. A vyzkoušeli si fyzioterapii i na opravdovém pacientovi.
  • Tři maturanti se také přihlásili na divadelní praxi, kterou vedla herečka Klára Issová. Probíhala formou besedy a dostalo se na odpovědi na všechny zvídavé dotazy.
  • Profesionální pilot dopravního letadla pozval tři naše přihlášené studenty přímo na Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni, kde se jim věnoval na Terminálu 3, sloužícímu především pro privátní lety. Dozvěděli se, co je potřeba pro profesi pilota vystudovat, na kolik peněz příprava pilota přijde a jaká úskalí i výhody tato práce má.
  • Jen jeden z maturantů si vybral projektantskou stáž ve firmě Wieden, s.r.o. Začali v kanceláři, kde se dozvěděli, co obnáší profese projektového ředitele. Poté přičichli k projektování ve 2D a 3D v počítačovém programu AutoCAD. Na další část stáže se přesunuli na stavbu v realizaci (Roztyly Plaza v Praha), kde se nechali provést od pana stavbyvedoucího a to od přízemí až po střechu.
  • Další studentka se dostavila na finanční a podnikatelskou praxi do firmy YNOT. Seznámila se na ní s kariérní cestou finančního ředitele a na závěr si všichni vytiskli tričko s logem projektu ZkusTo!

Všichni zúčastnění se shodovali na tom, že projekt je z kariérního pohledu velmi přínosný a užitečný a určitě ho doporučují i mladším spolužákům v příštím roce.

Děkujeme organizátorce i všem specialistům za možnost se tohoto projektu bezplatně zúčastňovat.

Fotografie našich stážistů jsme převzali z Facebooku ZkusTo!

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Frištenský mistrem Evropy

8. únor 1903

Český zápasník Gustav Frištenský porazil v Rotterdamu Dána Hanse Egeberga a stal se mistrem Evropy. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.