Přípravná expedice bronzových účastníků programu DofE

Přípravná expedice bronzových účastníků programu DofE

Jako každý rok v květnu začíná pro účastníky programu DofE doba expediční. Vše startuje přípravnou expedicí bronzových skupin. Obě skupiny, jedna z KA a druhá z KB, měly za úkol si naplánovat cestu do obce Tuchom. Obě skupiny začaly svou pouť na Loučeni. KB absolvovala celou trasu po červéné značce, KA začala na žluté a dokončovala po červené. Obě skupiny si postavily stany, uvařily teplé jídlo a večer strávily u táboráku. 

Expedice DofE

V pátek ráno začala naše první expedice. Vyrazili jsme s batohy na zádech autobusem z Nymburka do Loučeně. Odkud jsme již dále pokračovali pěšky, nejprve po naučné stezce ke studánce a dále přes Jabkenice, Svatojiřský les, Seletice až do našeho cílového místa, na chatu paní učitelky Martínkové v Tuchomi.
Cesta se obešla bez vážných komplikací. Dokonce jsme na místo oběda dorazili s hodinovým náskokem, něž bylo plánováno. Potom co jsme dojedli, jsme opět vyrazili za naším cílem. Po cestě jsme vedli rozhovor o maturitách, do kterého jsme se všichni tak zabrali, až jsme přehlédli odbočující červenou značku a pokračovali rovně. Naštěstí jsme ji potom opět našli, ale cestu jsme si o pár kilometrů protáhli.
Po příchodu na chatu jsme postavili stany a chvíli si jen užívali, že máme volno. Kluci zatím nachystali dříví na oheň. Potom jsme se pustili do vaření těstovin k večeři. Část naší první dávky sice při slévání skončila na zemi, ale naštěstí nám těstoviny ještě zbyli, a tak jsme si dovařili další. Pak už jsme jen chvíli pobyli u táboráku, kde jsme opekli pár buřtů a topinek.
A šli jsme nabrat sílu na další den.
Ráno jsme posnídali ovesnou kaši a sbalili stany. Pak už nás čekaly jen 4 km na nádraží v Rožďalovicích, odkud jsme vyrazili vlakem zpět do Nymburka. Kde jsme v 11 hodin dopoledne úspěšně naši expedici uzavřeli. 
Expedici bych zhodnotila velmi pozitivně a myslím, že jsme si ji všichni velmi užili. Rádi bychom ještě poděkovali panu Otradovskému a paní Martínkové, že nám tuto expedici umožnili a byli po celou dobu velmi ochotni s čímkoli pomoci.

za KB Anna Hířová

 

Naše expedice začala 19.5. v Nymburce na hlavním nádraží. Autobusem jsme dojeli na Loučeň a odtud jsme pokračovali po žluté trase přes Mcely až do Seletic, kde jsme přešli na červenou trasu. V Seleticích jsme se také potkali s kvartou B, se kterou jsme se poté potkávali pravidelně. Pozdní odpoledne jsme došli do Tuchomi. Postavili jsme stany a uvařili si jídlo.
Večer na nás čekal táborák. Opekli jsme si buřty a topinky. U táboráku jsme byli dlouho do noci a sledovali noční oblohu.
Další den jsme museli všechno složit a okolo desáté jsme vyrazili do Rožďalovic. Naši expedici jsme zakončili v cukrárně na rožďalovickém náměstí.
 
za KA Kateřina Marhoulová

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První železobetonový most

červenec 1903

V Přerově byl přes řeku Bečvu postaven první železobetonový most v Českých zemích.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.