První rok výuky dějepisu ve francouzštině je za námi

První rok výuky dějepisu ve francouzštině je za námi

A jaké jsou názory účastníků? Z pohledu studentů kvinty A, kteří jako první vyzkoušeli tuto výuku, která v sobě zahrnuje klasické české hodiny dějepisu prokládané hodinami v cizím jazyce s využitím metody CLIL, plyne, že předmět nepřidělal mnoho vrásek na čele. 

Je spíše vnímám pozitivně a studenti oceňují jazykový přínos. Během prvního roku studia pominul i strach z nadměrné náročnosti. Předmět je vnímám jako náročnější, ale většina studentů to nevidí jako něco nepřekonatelného. Často bylo také zmíněno rychlejší tempo probírání látky. To je ovšem nutné i v klasickém dějepisu vzhledem k rozložení učiva.

Z pohledu vyučujícího lze říct, že výuka studenty nijak neznevýhodňuje oproti klasickému vyučování dějepisu, spíše naopak. Cizí jazyk působí jako aktivizační prvek a nutí studenty se soustředit. Program prvního ročníku byl splněn bez problémů. O tom, že předmět se dá zvládat i ve FRJ svědčí výsledky ročníkových zkoušek, kde si dějepis vybralo 5 studentů a ti byli ohodnoceni dvakrát jedničkou a třikrát dvojkou. Součástí zkoušek byla i francouzská část testu.

Dalším potvrzením toho, že tato výuka má na gymnáziu své místo, jsou i studentské referáty za obě pololetí. Ve třídě se nalezlo několik prací, které pozitivně hodnotili i francouzští kolegové na Lycée Alphonse Daudet v Nîmes. Nezanedbatelným faktem je také to, že všichni studenti jsou schopní napsat text na odbornější téma v rozsahu několika stran! U současné maturitní zkoušky z FRJ je nejdelší text vyžadován v rozsahu cca 150–180 slov na obecné téma. Jedinou "zásadní" nevýhodou tak zůstává jen počet učebnic, kdy místo jedné mají studenti dvě, jednu vlastní a jednu zapůjčenou:)

Věříme, že přes určitou náročnost, bude výuka dějepisu ve FRJ pro studenty užitečná a pomůže jim jednak zvládnout lépe cizí jazyk a jednak vnímat dějiny i z jiné perspektivy a naučí je o nich přemýšlet. Některým pak může pomoci se třeba i profilovat pro další studium na VŠ.

Přejeme jim všem hodně dalších úspěchů.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.