Rozšířená výuka FRJ ve školním roce 2013/2014

Rozšířená výuka FRJ ve školním roce 2013/2014

Ani v přívalu nových projektů nepřijdou studenti FRJ na nižším gymnáziu o rozšířenou výuku francouzštiny, která je postupně připravuje na studium dějepisu ve francouzštině. Projekt byl zdárně ukončen, ale jeho aktivity běží dál.

Během prvního i druhého pololetí na studenty čeká frankofonní klub, tedy aktivita, při níž si buď sami připravují program pro své mladší kolegy, případně jim program připraví nějaký zajímavý host z francouzského prostředí. Letos je např. rozjednané setkání s ředitelkou Francouzské aliance v Pardubicích nebo bývalým francouzským diplomatem se zkušenostmi s prací v Africe.

Pro žáky tercie či kvarty bude určena videokonference. Jedná se o aktivitu, ve které si vyzkouší komunikovat nepřímo - na internetu, jakoby telefonem, se všemi obtížemi, které to přináší.

Aby nepřišli zkrátka ani primáni a sekundáni, tak ti se mohou těšit na vícedenní jazykový pobyt na konci června na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou, kdy budou mít možnost používat francouzštinu, aniž by měli pocit, že jsou u katedry a hraje se o důležitou známku. Prozatím není ještě určené téma pobytu, ale není vyloučeno, že opět zavítáme třeba do galské vesnice.

Mezi další přínosy rozšířené výuky rozhodně patří fakt, že v hodinách se průběžně pracuje s metodikou, která v rámci projektu vznikla a i žáci vyššího gymnázia již využívají ke studiu francouzskou databázi nebo knihovnu, která se neustále rozrůstá.

Pokud k tomu všemu přidáme i možnost složit na naší škole jazykovou zkoušku DELF nebo zamýšlené zahraniční aktivity, jako je exkurze do Paříže a výměnný pobyt s Dijonem, o kterém nyní intenzivně vyjednáváme, tak je zřejmé, že studenti francouzštiny se letos nudit nebudou.

Aktuální informace

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nový arcibiskup z Canterbury

12. únor 1903

V Canterburské katedrále byl slavnostně uveden do úřadu nový primas anglikánské církve. 

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.