7. ročník soutěže Bohatství Země

7. ročník soutěže Bohatství Země

Dvě sextánky spolu s jedním oktavánem se jako tým reprezentující naši školu účastní 7. ročníku mezioborové soutěže Bohatství Země. Jejich úkolem je skloubit geologické, právní, ekonomické a sociální faktory těžby českého granátu v zadaném fiktivním ložisku a navrhnout nejschůdnější a nejvýhodnější výsledný projekt.

Soutěž Bohatství Země pořádá již sedmým rokem Přírodovědecká a Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Každoročně se v ní utkají tří až pětičlenné týmy středoškoláků z různých koutů naší vlasti. Loni se soutěž zaměřila na těžbu barevných kovů lithia a wolframu, což obnášelo mj. i exkurzi do dolu na lithium v Krušných horách. Finální workshop završující 6. ročník této multioborové soutěže se kvůli jarní vlně koronavirové pandemie konal až na prahu června 2020.

Letošní soutěž probíhá plně online a na konci února tým mladých geologů a ekonomů z naší školy - ve složení Petra Kameníková, Anna Vávrová (obě 6XB) a Jakub Furgalák (8OA) - dokončil a odeslal svůj praktický patnáctistránkový projekt "Podnikejte s českými granáty" na fiktivní těžbu pyropů (českých granátů) v nově objeveném ložisku. Finální workshop se má konat na konci měsíce března.

Celému týmu držíme palce a přejeme jim co nejlepší umístění v této prakticky a kreativně zaměřené geologické soutěži. Jsme rádi, že se naši svěřenci účastní nejen vědomostně a dovednostně zaměřených předmětových olympiád (kde jsou základem především teoretické poznatky), nýbrž že se nebojí ani výzvy komplexněji pojaté soutěže - svým charakterem ovšem mnohem bližší reálnému prostředí vědy, politiky i ekonomiky. Kromě věcných cen je jednou z odměn vítězů také přijetí na každou z obou pořádajících fakult brněnské Masarykovy univerzity bez přijímacích zkoušek (na PřF MUNI na obor Geologie, na ECON MUNI dokonce na úplně všechny studijní programy).

předmětové komise BIO a ZEM

Zdroje dalších informací:

Soutěže pořádané Ústavem geologických věd PřF MUNI

Výsledky loňského ročníku soutěže Bohatství Země

Zdroj: Bohatství Země na webu ECON MUNI

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.