Medaile z KK EUROREBUS 2015/2016

Medaile z KK EUROREBUS 2015/2016

Veřejné KK 21. ročníku zeměpisné soutěže EUROREBUS se konalo 30. března 2016 opět na FTVS UK v Praze. Podobně jako loni postupují do celostátního finále 6. června týmy dvou tříd a jeden žák soutěžící též jako jednotlivec.

Soutěž probíhá nejprve na dálku po internetu nebo korespondenčně. V březnu každého roku pozvou organizátoři trojčlenné týmy nejúspěšnějších tříd a nejlepší jednotlivce do veřejných krajských kol, z nichž pak pět nejlépe umístěných postupuje do celostátního finále.

Pozvánky do KK dorazily na naší škole tentokrát pěti jednotlivcům a do čtyř tříd. Protože je možné, aby jednotlivec zároveň soutěžil i v rámci třídního týmu, vyjela do Prahy Veleslavína výprava v počtu 15 žáků v doprovodu prof. Soukupa. Trojčlenný třídní tým třídy 2SA (Michal Döme, Petr Vilímek a Vojtěch Žáček) ve své kategorii ZŠ01 v KK zvítězil a postupuje do celostátního kola. Podobně úspěšní byli i Alexander Koukol, Jakub Furgalák a Filip Touš, kteří pro svou 3TA vybojovali 3. místo v kategorii ZŠ02 (rovněž s postupem do celostátního kola), a to i přesto, že proti nim v téže kategorii stály i týmy tvořené kvartány a deváťáky. Tým 6XB, také v totožném složení, jako loni (Kristýna Žďárská, Eva Valentová a Martina Petrová) - obsadil 10. příčku, což je meziroční zlepšení o pět míst (a nutno ještě připomenout, že v kat. SŠ za sebou opět nechaly i týmy maturantů a předmaturantů). 7MA, zastoupená Kristýnou Havlinovou, Eliškou Marešovou a Vendulou Václavkovou, obsadila 21. místo v kategorii SŠ. Jako jednotlivci soutěžili v kat. ZŠ01 Petr Vilímek z 2SA - vítěz kat. ZŠ01 (postupuje do celostátního finále soutěže jednotlivců) a Lucie Krejzarová (též 2SA) - 14. místo. V kategorii ZŠ02 reprezentovali jednotlivci Jakub Furgalák z 3TA - 9. místo a Michael Šmíd z 3TA - 16. místo. Do nejvyšší kategorie jednotlivců SŠ byla pozvána Tereza Pazderová z 5QB, která skončila na prvním nepostupovém místě, tzn. 6. příčce. Tabulky kompletního celkového pořadí uvádíme níže. Na oficiálním fotoalbu pořadatele si můžete prohlédnout fotku týmu 2SA, bronzových terciánů z 3TA i vítěze jednotlivců v kat. ZŠ01.

Všem zúčastněným děkujeme za vynaložené úsilí při přípravě i vlastní soutěži, postupujícím gratulujeme a držíme palce v republikovém finále.

EUROREBUS je zeměpisná vědomostní soutěž, jejíž hlavní cenou je pětidenní Expedice EUROREBUS po Evropě. Jejím pořadatelem je obecně prospěšná společnost TERRA-KLUB (mj. i vydavatel Školních atlasů Dnešní svět a úspěšného časopisu Dnešní svět). Soutěž probíhá v kategorii ZŠ01 (primy a sekundy, 6. a 7. ročníky ZŠ), ZŠ02 (tercie a kvarty, 8. a 9. ročníky ZŠ) a v kategorii střední škola. I když v EUROREBUSU jde především o zeměpis, v soutěžních kolech se řešitelům hodí i znalosti z dějepisu, biologie a společenskovědních oborů, zejména pak schopnosti hledat souvislosti těchto oborů lidské činnosti v rámci především evropského prostoru. Soutěž probíhá po celý školní rok jako soutěž jednotlivců, kteří se registrují do soutěže on-line v rámci škol a jejich tříd. Tak je možné snadno body spolužáků s téže třídy sčítat a soutěžit zároveň i v soutěži školních tříd. Podobně lze při splnění určitých dalších podmínek sčítat body i v rámci školy, což otevírá možnost zapojit se i do soutěže škol. Na výherce čekají i další ceny, počítačové vybavení a další elektronika pro zúčastněné školy. Prestižní trofejí soutěže škol je putovní pohár České spořitelny, která je generálním partnerem celé soutěže. Ani nejúspěšnější jednotlivci neodjíždějí ze soutěže s prázdnou: odváží si chytré telefony, tablety, přehrávače, předplatné časopisů a další ceny.

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce se do soutěže zapojuje již několik let. Nejúspěšnější jsme byli, když jedna z našich někdejších tříd dvakrát po sobě vyhrála soutěž tříd. Zatímco v roce 2009 navštívili tito reprezentanti naší školy především Bavorsko a Rakousko, o rok později se s EUROREBUSem vypravili na Slovensko, do Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Historicky zatím nejpočetnější účast našich zástupců v EUROREBUSu na republikové úrovni bylo 10 reprezentantů v roce 2013. Tehdy v soutěži škol (v rámci níž se samostatně nesoutěží, sčítají se ale body všech žáků ze všech kol a z toho se stanovuje výsledné pořadí) obsadilo Gymnázium Nymburk celkovou 23. příčku v rámci ČR, což je rovněž prozatím nejlepší úspěch. Loni zvítězil A. Koukol v celostátním finále jednotlivců kat. ZŠ01 a vypravil se jako náš další zástupce po letech opět na Expedici EUROREBUS 2015.

Nutno ještě dodat, že veřejné KK EUROREBUSu, jehož se studenti Gymnázia B. Hrabala v Nymburce vždy účastní, pokrývá Hlavní město Prahu, Středočeský kraj a také část Libereckého kraje. Nejde tedy o KK v doslovném smyslu, nýbrž o vědomostní přebor minimálně dvou populačně silných krajů Česka.

Za PK ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Zdroj: Webové stránky soutěže EUROREBUS
Ke stažení
ikonaVýsledková listina jednotlivců ZŠ01 KK EUROREBUS 2016
ikonaVýsledková listina jednotlivců ZŠ02 KK EUROREBUS 2016
ikonaVýsledková listina jednotlivců SŠ KK EUROREBUS 2016
ikonaVýsledková listina tříd ZŠ01 KK EUROREBUS 2016
ikonaVýsledková listina tříd ZŠ02 KK EUROREBUS 2016
ikonaVýsledková listina tříd SŠ KK EUROREBUS 2016

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Martin Fér

Mgr. Martin Fér (*1974), evangelický farář, senior Poděbradského seniorátu Českobratrské církve evangelické a autor portálu biblehrou.cz, absolvoval v roce 1993.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rusifikace Finska

17. prosince 1903

Bývalý ruský ministr financí Sergej J. Vitte uveřejnil v kodaňských novinách článek proti rusifikaci Finska.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.