Školní kolo Geologické olympiády 2018

Školní kolo Geologické olympiády 2018

Letošní ročník Geologické olympiády se stejně jako loni dlouho potýkal jen s minimálním zájmem ze strany žáků. Nicméně ve školním kole, které nakonec mohlo proběhnout, uspěli nejlépe v kat. A (nižší gymnázium) P. Vilímek a M. Döme z 4KA, ve vyšší kategorii B potom středoškoláci M. Piller z 2A, J. Furgalák z 5QA a T. Válek s M. Lašem z 5QB.

Geologická olympiáda (GeO) - vědomostní soutěž pro 2. stupeň ZŠ, odpovídající ročníky víceletých gymnázií a pro střední školy - probíhala v roce 2018 teprve druhým ročníkem v celostátním rozsahu. Školní kolo se konalo online 10. 1. 2018. Řešení zapeklitých úloh formou uzavřených otázek s variantami odpovědí během třicetiminutového limitu předcházela ne zcela snadná, ale nezbytná předehra v podobě založení účtu v informačním systému Masarykovy univerzity v Brně, v němž se pak test přihlášeným v určený den zobrazil. Mnozí mladí mužové se díky tomu na vlastní kůži přesvědčili, co to znamená např. zvolit si silné přístupové heslo, protože jejich navrhovaná slovníková hesla systém sveřepě (a zcela legitimně) odmítal.

GeO je stále ještě poměrně nová soutěž pro začínající geology je vyhlášená Přírodovědeckou fakultou Masarykovy univerzity v Brně (Ústav geologických věd) ve spolupráci s Českou geologickou službou, PřF UK v Praze a Asociací muzeí a galerií ČR, z. s. Generálním partnerem je Diamond Prague Museum s.r.o. Je to předmětová soutěž ve znalostech z geologických disciplín s cílem napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talentované žáky, systematicky je podporovat a rozvíjet jejich odborný růst. V důsledku je záměrem organizátorů samozřejmě rovněž podnícení či oživení zájmu o studium oboru geologie na vysokých školách.

Školní a také okresní kolo probíhá na dálku online po internetu v každé přihlášené škole. Soutěž je vypsána ve dvou kategoriích: A ("žáci ZŠ") pro třídy nižšího gymnázia (primy až kvarty) a B ("středoškoláci") pro celé vyšší a čtyřleté gymnázium. Předpokládanými favority byli zajisté kvartáni (probírají mineralogii a petrologii po celý rok na hodinách BIO), kvintáni a prváci, kteří měli geologii v předchozím školním roce, a zejména studenti sext, kteří na podzim absolvovali geokurzy. Sextáni se ale po geokurzech do soutěže nepovedlo zapojit (kdovíproč?).

Okresní kolo GeO představuje opět online vědomostní test, na rozdíl od školního ale zkoumá už aktivní znalosti soutěžících v otevřených otázkách, kam se odpovědi musí doplňovat. Bude zajisté mnohem obtížnější. Na naší škole se bude konat v počítačové učebně v úterý 23. ledna 2018.

K dispozici je Výsledková listina za naši školu i Celostátní souhrnné výsledky (pro porovnání). Jen upřesňuji, že šlo o 30 úloh po 1 bodu, přičemž při nesprávné odpovědi se bod odečetl. Tzn. celá škála byla v intervalu <-30b;+30b>.

Všechny dotazy ke GeO zodpoví prof. Miroslav Soukup.

Předmětová komise BIO a ZEM

Zdroj: Základní informace o této soutěži přináší její web

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

P. Angelik František Fišer, OP

P. Angelik František Fišer, OP (4. 2. 1926-1. 2. 1983), teolog, historik, překladatel Bible, tramp s přezdívkou Rancher a zakladatel RANCHE 7D na úpatí Jedlové v Lužických horách, absolvoval v roce 1948.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel F. J. Studnička

21. únor 1903

F. J. Studnička – vysokoškolský profesor na pražské technice a univerzitě – byl autorem základní práce O determinantech, třísvazkové Vyšší matematiky a dalších děl.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.