Výsledky školního kola SOČ 2019

Výsledky školního kola SOČ 2019

DOPLNĚNA FOTOGALERIE (Foto: J. Šantavý, 5QA)
Z celkem 29 prací, které byly v letošním školním roce před hodnotícími komisemi školní přehlídky Středoškolské odborné činnosti obhajovány, vybrali hodnotitelé k postupu do krajského kola 25 nejlepších. Máme radost z nárůstu kvality a také meziročně se zvyšujícího množství maturitních prací dostatečně vědecky pojatých, aby mohly být do této prestižní vědecké soutěže přihlášeny. Děkujeme také jejich pisatelům za překonání ostychu, který pro některé z nich veřejná obhajoba před učiteli a spolužáky nepochybně znamenala. Nejde v žádném případě o samozřejmost a psát SOČ vyžaduje také více úsilí, než u běžné seminární či maturitní práce.

Všechny práce ze školního kola postoupit nemohou, protože každá škola může do KK přihlásit nejvýše dvě práce v každém z oborů SOČ. I v této souvislosti se nám daří "rozšiřovat svoje školní portfolio". I když byly v některých oborech předloženy jen dvě práce, ani tam nebyl postup obou automatický a vyžádal si nejen zodpovědnou přípravu prezentace výzkumů jejich autorem, ale i střízlivý a věcný komentář studenta, který byl navíc omezen i časem. Na postup či nepostup výše v soutěži měly vliv také odpovědi autora práce na různé otázky členů hodnotících komisí a někdy i posluchačů přítomných při obhajobě.

Školní garantka SOČ paní prof. Bubeníková letos obzvlášť vyzdvihla kooperativní přístup pisatelů mezi sebou (různá výpomoc spolužáka třeba s IT zvládnutím formální stránky práce, grafy či prezentací) - i když mohou vlastně být v soutěži i svými konkurenty. Stejně tak ocenila podporu (nejen hmotnou) rodičů sočkařů, kteří bývají mnohdy prvními čtenáři napsaných kapitol a korektory nejen pravopisných a stylistických, ale někdy i odborných pochybení. Toho si i jako škola velmi vážíme a v letech minulých jsme to pozorovali v menší míře, než letos.

Postupující sočkaři se nyní intenzivně připravují na zadání svých prací do systému, nahrání PDF verzí elektronicky pro porotu KK, a také vytištění a svázání jednoho výtisku práce, který se bude hromadně odesílat, a i s tím je spojen další čas, úsilí a jde samozřejmě o termínované úkoly. Krajská přehlídka SOČ se bude letos poprvé konat na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře v úterý 30. dubna 2019.

A které práce tedy postupují a budou soutěžit v KK?

Výsledková listina ŠK SOČ 2019

Zdroj: Webové stránky SOČ

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1951.

Narodil se 7. 9. 1932 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.