Meridián 2012

Meridián 2012

Tma, mlha, déšť, celkově sychravo. Sobotní ráno jako malované. Ztemnělým Nymburkem odhodlaně rázuje směrem k Labi asi třicet lidí v pevné obuvi a barevných větrovkách. Je to známka toho, že právě začíná další ročník pochodu Meridián.

Když se konečně všichni shledají pod železničním mostem, udělá se společné foto a jde se dál. Po břehu skupina projde Drahelice a poté v aleji u malé třešně překročí 15. poledník (meridián).

Došli jsme až k elektrárně Kostomlátky, kde nám otevřeli bránu, a tak jsme přešli na druhý břeh řeky Labe a dozvěděli se od zdejšího pracovníka, jak elektrárna funguje.

A potom zase pokračujeme dál do Hradišťka, kde nás zaujala jízdárna, dvůr s ovcemi a památnou hrušní. Odtud nás cesta dovedla na malebné náměstí a zde se k nám přidali další účastníci s kočárky, kteří přijeli autobusem. A teď nás bylo dohromady 32 lidí a jeden pes. Společně pak vyrazíme k místnímu hřbitovu. Odvážlivci, kteří vstoupili na hřbitov první, okamžitě našli hrob Bohumila Hrabala a spočítali, nebo se o to alespoň pokoušeli, kolik je na něm koček.

Potom nás cesta vedla kolem jezera Sadská až k písečnému přesypu v Pístech. Zde jsme pohovořili o duně a jejích obyvatelích a své vědomosti si ověřili na odborné tabuli.

Odsud byl hostinec „U Kyselů“ už jen malý kousek, a tak jsme rázně přidali do kroku, protože se už všichni těšili až si sedneme do tepla a dáme si něco na zub. Za chvíli už všichni sedíme v malé hospůdce a pijeme čaj a nebo máme něco k snědku. Nakonec nastane předávání diplomů a sladkých odměn.

Po takovém občerstvení se nám šlo bezvadně, i když někteří z nás už měli jezírka v botách. A tak jsme dorazili zase zpátky do Nymburka, kde jsme se rozešli na vlak nebo domů s vědomím, že příští rok půjdeme zase.

 

                                                                                Klára Malá, SB

Zobrazeno: 6480x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 6. 9. 1922 v Nymburce a zemřel v r. 1996 v Nymburce. Byl význačným českým tělovýchovným pedagogem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.