Středoškolská technika StreTech 2019

Středoškolská technika StreTech 2019

5. června 2019 se dva naši studenti vypravili se svými projekty na 13. ročník konference Středoškolská technika StreTech 2019. Oba na této nesoutěžní přehlídce v prostorách pořádající Fakulty strojní ČVUT v Praze Dejvicích zúročili své práce SOČ, když s nimi mohli seznámit zájemce, kteří konferenci navštívili.

StreTechu se z města Nymburka obvykle účastní SOŠ a SOU. Letos jsme poprvé vyslali malou výpravu i z našeho gymnázia. Tvořili ji dva studenti (přesněji jeden student a jedna letošní absolventka) v doprovodu jednoho tatínka a prof. Soukupa. Na konferenci se také krátce zastavil pan ředitel Kuhn, aby nás podpořil (jak ostatně dokládá i naše fotka).

Martina Šafránková z 8OA, která v květnu úspěšně odmaturovala, se StreTechu účastnila se svou prací Mediální obraz Kofoly v České republice, kterou obhajovala v loňském roce na KK Středoškolské odborné činnosti, kde se umístila na 3. místě. Prací či projektů z oboru reklama a marketing nebylo na StreTechu mnoho, Martinina práce proto působila výjimečně.

Filip Touš ze 6XA představil na StreTechu svůj výzkum Využití reverzního inženýrství k tvorbě softwaru pro získávání výhod v online hrách a analýza jeho detekce. Typická prezentace studentského technického výtvoru na konferenci byla nejčastěji model či technická konstrukce v 3D, k níž její autor podával komentář a předváděl její funkčnost. Proto se na první pohled i Filip, vybavený pouze svým notebookem, poněkud vymykal běžnému očekávání diváků. Když ale všem ochotně vysvětlil, čím musel před programováním cheatu na hru Team Fortress 2 projít, jak se mu podařilo cheat úspěšně vytvořit a jak zamaskovat, jak dokonce odhalil jednu chybu programátorů této hry a ukázal vše i prakticky, někteří procházející se u něj zdrželi poměrně dlouho. A nebyli to rozhodně jen zapálení hráči této akční hry. Filip svůj výzkum přihlásil letos rovněž do soutěže SOČ a podařilo se mu v oboru informatika nejen vyhrát krajské kolo, ale dokonce získat bronzovou medaili na celostátní přehlídce!

Na konferenci StreTech poslali všichni zúčastnění popis svého projektu/práce už dopředu, a díky tomu jsme si mohli už v den konference odnést kompaktní disk s plnými texty projektů všech vystavených prezentací. CD vydala pořádající instituce, je opatřeno mezinárodním identifikátorem ISBN a jako takové je tento elektronický sborník celosvětově dohledatelný např. v knihovnách či na internetu. Zde je jeho bibliografická citace:

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ. Středoškolská technika 2019 – StreTech 2019: Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT v Praze 5. června 2019 [online, CD]. Praha: ČVUT, 2019 [cit. 2019-07-01]. ISBN 978-80-01-06590-7. Dostupné z: http://www1.fs.cvut.cz/stretech/2019/sbornik_2019/

Potvrdilo se, že StreTech může být výbornou příležitostí nejen se vypravit ještě v době středoškolského studia do areálu Českého vysokého učení technického, kam mnozí z absolventů po maturitě zamíří, nýbrž uplatnit tam své kvalitní maturitní práce a práce SOČ znovu, navíc s možností publikování jejich kompletního znění v oficiálním sborníku. Že je taková zkušenost k nezaplacení (mimoto je i zcela zdarma a dokonce i s gratis obědem ve vysokoškolské menze), nikoho nepřekvapí. I u přijímacího řízení na univerzity nikomu z účastníků nemůže uškodit, pokud svou přihlášku podepře citací ze sborníku prací na této či podobných konferencích. Některým to samozřejmě může i nějaké body přidat. A může se dokonce stát, že svou prací vzbudí zájem i u někoho z procházejících akademických pracovníků některé z fakult naší největší technické vysoké školy.

Pokud vás informace o StreTechu 2019 zaujala, můžete se prostřednictvím dvou krátkých videí na YouTube na letošní konferenci vypravit:
Ochutnávka StreTech 2019 (1:13)
Reportáž StreTech 2019 (3:47)

Doufáme, že se na StreTech 2020 odhodlá v příštím roce zavítat více studentů, z nichž někteří budou zajisté své práce SOČ pojímat především technicky.

Zdroj: Website konference Středoškolská technika StreTech 2019

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Stávka na dráze

6. dubna 1903

Všeobecná stávka železničářů v Nizozemsku

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.