Univerzitní den 2023

Univerzitní den 2023
https:www.freepik.comfree-vectorblue-graduation-cap_1294512.htm

V pondělí 22. května 2023 proběhl na naší škole v pořadí historicky druhý Univerzitní den. Předmaturitní ročník se po celý den seznamoval s tím, jak a také co lze studovat dál po maturitě, která předmaturanty čeká za rok. Tentokrát dorazili pracovníci tří vysokých škol, z čehož dvě byly soukromé.

Univerzitní den má i ten účel, aby byla pro předmaturanty v době probíhajících zkoušek k dispozici více smysluplnější náplň hodin, než by bylo suplování za profesory, kteří v tento den musí být u obhajob maturitních prací. Tam se dle svých preferencí ostatně mohli předmaturanti individuálně zajít podívat, aby získali zkušenosti a inspiraci pro svou obhajobu napřesrok.

Den byl organizován tak, aby se u delegací všech tří univerzit vystřídaly postupně všechny tři předmaturitní třídy. Každá škola měla náplň pro dvouhodinový blok. V něm obvykle představila nejprve sebe, nabízené studijní programy, benefity, koleje, menzy, kampusy apod. Následovala ochutnávka něčeho z toho, co se na konkrétní VŠ probírá. Přednáška, interaktivní aktivita, workshop, beseda. V polovině prostředního bloku byla velká a obědová přestávka, v jejímž průběhu si naši hosté prohlédli školu (zejména odborné laboratoře) a vystoupali na věž gymnázia.

Z České zemědělské univerzity v Praze, Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, přijeli Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D. a s ním náš absolvent z roku 2003, pedolog Ing. Miroslav Fér, Ph.D. V. Mikšík vedl s předmaturanty rozhovor o jejich plánech po maturitě a představil ČZU i FAPPZ, včetně studijních programů a specializací. (ČZU vznikla osamostatněním zemědělsky zaměřených oborů ČVUT, stejně jako se od ní oddělily ekonomické obory do VŠE a chemické do VŠCHT). Pedolog M. Fér následně přednášel o půdách na okrese Nymburk, o práci pedologa v terénu, o vybavení, které na katedře pedologie a ochrany půd mají v laboratoři (mj. i CT pro zkoumání vzorků zevnitř).

Ze ŠKODA Auto Vysoké Školy, o. p. s. v Mladé Boleslavi, kde se studují ekonomické obory, management, marketing apod., dorazili doc. Ing. Pavel Štrach, Ph.D., Ph.D., Mgr. Kateřina Müllerová a studentská ambasadorka ŠKODA Auto VŠ pro střední školy. Specialistka marketingové komunikace K. Müllerová spolu se studentskou ambasadorkou pro SŠ provedli předmaturanty studijními programy, školným, stipendijním programem, uplatněním po škole atd. Ve druhé hodině bloku P. Štrach přednášel o globalizaci a deglobalizaci.

Nejstarší soukromou vysokou školu v Česku Anglo-American University in Prague reprezentoval sám bez doprovodu manažer náboru pro tuzemsko Ing. Martin Opatrný. Také on nejprve vysvětlil, v čem spočívají specifika AAUNI, přiblížil zaměření školy, uplatnění absolventů, konkrétní studijní programy, školné, stipendia a benefity. Následovala ukázka výuky ve skupinách a s pomocí komiksu, dále vymyšlení návrhu podnikatelského záměru a jeho vyhodnocení. Na AAUNI probíhá studium z větší části v angličtině a vybírat lze obory z oblasti práva, politologie, výtvarného umění, žurnalistiky, humanitních věd, věd okolo byznysu (třeba i MBA) a mezinárodních vztahů.

 

Mimořádně do naší školy 22. května dorazili i dva vědečtí pracovníci z Akademie věd ČR. Byli externími vedoucími dvou maturitních prací a zúčastnili se proto i obhajob. Na jejich vlastní žádost dostali na závěr Univerzitního dne možnost seznámit se svým odborným výzkumem a vědeckou prací (s aktuálními trendy v jejich oboru) zájemce nejen z předmaturitního Fyzikálního semináře. Ing. Vítězslav Jarý, Ph.D., z Fyzikálního ústavu AV ČR, v.v.i., hovořil o scintilačních materiálech a o ionizačním záření. V další hodině ho vystřídal Mgr. Vladimír Kolář Kusbach, Ph.D., z Geofyzikálního ústavu AV ČR, v.v.i., s geofyzikálními a geologickými tématy - např. deskovou tektonikou a jejími průvodními jevy.

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1956.

Narodil se 23.1 1939. Absolvoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze. Během studia byl pedagogickým asistentem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Ritchie: náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici

23. duben 1903

Britský ministr Charles Th. Ritchie zveřejnil spolu s rozpočtem na rok 1903/1904 (143 954 000 liber šterlingů) náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici:

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.