Ekologický kurz pro předmaturitní seminář biologie

Ekologický kurz pro předmaturitní seminář biologie

V týdnu od 30. května do 3. června se studenti biologického semináře třetího ročníku zúčastnili ekologického kurzu. Kurz probíhal formou různých aktivit, které se uskutečnily především v okolí Nymburka. Jak konkrétně si můžete přečíst v následujícím reportu.

Náš ekokurz začal pondělním terénním výzkumem na Ostrově. V první části jsme se vypravili zkoumat biodiverzitu vody ve Starém Labi. Dostali jsme kufříky s vybavením pro zjištění pH vody. Měření jsme provedli vložením lakmusového papírku do vody a následně porovnali zbarvení s barevnou stupnicí. Dále jsme měřili obsah prvků ve vodě.
Vybraní jedinci se jali prozkoumat “Stařinu” i více do hloubky za pomoci rybářských kalhot. Někteří však podcenili zpevnění břehu a okusili Stařinu na vlastní kůži - viz přiložené video. Na druhou část jsme se přesunuli na louku, kde jsme smýkačkou chytali a později určovali druhy živočichů. Našli jsme od klíšťat, přes žluté pavouky až po krásná šídla. Také jsme zkoumali pokryvnost různých druhů rostlin pomocí rámu se čtverečky o velikosti 10x10cm. Vybrali jsme si vhodné místo s mnoha druhy rostlin, které jsme si zakreslili. Tato data jsme následně využili v pátek - viz dále v textu.
Druhý den jsme zahájili procházkou od Poděbradského nádraží do Ekocentra Huslík, kde jsme rozdělili na dvě skupiny. První skupina si založila základ na výrobu sýra a v mezičase si šla projít celou záchrannou stanici. Dozvěděli jsme se, za jakých okolností se dostanou zvířata na záchranou stanici a co to obnáší. Druhá skupina mezitím měla workshop na téma biodiverzita. Tam jsme si zkusili práci v týmech, kdy každý tým dostal sáček s legem a dva lidi z týmu ho poslepu museli složit podle původní předlohy s tím, že ostatní jim mohli radit jen neverbálně. První skupina pokračovala ve výrobě sýra, která spočívala v přimíchání mlékárenské kultury a syřidla do mléka, následném zahřátí a míchání. Pak už jen stačilo dát sýr do formy, nechat ho odkapat, přidat sůl a česnek podle osobních preferencí a ochutnávky mohly začít. Na druhou část jsme se pěší procházkou přesunuli do hydrogeoparku v Pátku. Tam došlo v minulosti ke znečištění horninového prostředí a podzemní vody chlorovanými uhlovodíky. Povídali jsme si o čištění podzemních vod, což byl krásný příklad toho, že pokud se člověk snaží a chce, tak se dají nějaké katastrofy, jako třeba kontaminace vody, zvrátit a přírodu obnovit a uzdravit.
Ve středu se naše skupina vypravila do Zoologické zahrady v Chlebích. Po počátečních zmatcích s hledáním příslušného objektu byla naše skupina rozdělena do dvou podskupin, které se pak vystřídaly na komentovaných prohlídkách ve staré i nové části. Ve staré části, kterou nás provedl ředitel zoologické zahrady pan Franěk, jsme měli možnost prohlédnout si nejen nepřeberné množství ptáků nebo nejvzácnější opice na světě - langury duk - ale i sbírku trusu nebo sochy už vyhynulých zvířat. V nové části nás provedli ohradou s až příliš ochočenými daňky. Ty jsme mohli nakrmit a jelikož se chovali jako když týden nedostali najíst, nebyl problém si je pohladit a prohlédnout zblízka. Také nám ukázali v lednu narozené medvídě medvěda ušatého, předvedli krmení velbloudů a zavedli nás ke dvěma krásným lvům. Nakonec jsme měli možnost pokochat se i nejmenšími opičkami na světě - kosmany zakrslými, nebo si pohladit korálovku.
A nesmíme zapomenout ani na předposlední, čtvrtý den celého programu, kdy jsme se - někteří - vypravili zkoumat geologické prostředí Prokopského údolí. Někteří měli mírné problémy s dopravou, když se jim nepodařilo dostavit se včas na nádraží, ovšem nakonec jsme se všichni sešli a započali výstup na překvapivě strmé kopce nad Prokopským kanálem. Tam jsme především zkoumali geologický profil krajiny. I přes počáteční nesouhlasy jsme si odhlasovali a zpestřili program speciálním mrazíkem. Pak jsme hledali zkameněliny trilobitů pomocí rozbíjení kamenů kladivem. V tom nám štěstí bohužel moc nepřálo a skončili jsme pouze s jedním nálezem. Dozvěděli jsme se několik zajímavostí o vápenci, který se zde v minulosti i těžil, a pak jsme se vypravili na druhý program, který se zabýval všemocnou silou divoké přírody, která se postupně rozpíná dříve v úhledně upravených třešňových sadech nad Trójou.

Celý kurz jsme zakončili v pátek, zpracováním pondělních dat a vytvořením prezentací, které jsme v rámci našich skupin následně odprezentovali a zhodnotili. Napsali jsme si také test ze všech aktivit, které jsme během celého týdne absolvovali. Úplně nakonec jsme celý kurz zhodnotili s tím, že většina aktivit se nám líbila a vyšlo nám i krásné počasí.

Kristýna Prokešová, 7MB

Zobrazeno: 2648x
Ke stažení
ikonaHydrobiologie na vlastní kůži

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 6. 9. 1922 v Nymburce a zemřel v r. 1996 v Nymburce. Byl význačným českým tělovýchovným pedagogem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Volební právo v Austrálii

17. prosinec 1903

Parlamentních voleb v Austrálii se poprvé účastnily i ženy.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.