Klíč k Bráně k druhým

Klíč k Bráně k druhým

Brána k druhým je přehlídka, kterou vyhlašuje Česká rada dětí a mládeže ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem ČR. Je to ocenění pro děti a mladé lidi do 26 let, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí. Pro všechny, kteří realizují ekologické projekty, pomáhají lidem v nouzi, pomáhají s obnovou památek, přispívají k šíření osvěty... Zkrátka chtějí dělat svět lepším místem k životu. Mezi oceněné byli pozvaní i naši aktivní studenti Klubu moderní historie.

 

3. dubna se v Národním technickém muzeu sešli ocenění účastníci 11. ročníku přehlídky Brána k druhým. Slavnostní předávání symbolického klíče k Bráně k druhým moderoval Patr Vacek. Klíčky oceněným mladým lidem přišli předat členové Senátu Parlamentu ČR Jiří Drahoš a Pavel Fisher, zástupci Magistrátu hlavního města Prahy či pořadatelských institucí.

Před samotným slavnostním oceněním čekala pozvané prohlídka expozice NTM a společný oběd.

Zde několik postřehů samotných účastnic:

"Nedokážu vybrat jenom jednu skupinu, jejíž projekt by mě nejvíce zaujal, protože každá byla něčím originální a těžko srovnatelná. Nejvíce se mi líbila celková atmosféra, kdy tam všichni byli jako pokorní účastníci akce, kteří nevidí nic netradičního na tom pomáhat druhým, ne jako finalisté nějaké soutěže. Moc se mi líbilo, že každou skupinu moderátor Petr Vacek i vyzpovídal, takže to nebylo jenom čtení medailonků a pár fotek, ale i autentický popis přímo od aktérů, i když dětem občas musely vypomoci jejich učitelky. Také musím ocenit nápad organizátorů, kteří jako cenu předávali klíč k bráně, což je název celé soutěže - přehlídky, takže to působilo přesně dojmem, který jsem popsala výše - naše činnost je "klíčem" pro to, aby tato akce mohla vůbec vzniknout."

"Celá akce se mi moc líbila. Všechny představené projekty byly úžasné, ale mě nejvíce oslovil projekt "Medici na ulici", kdy medici poskytují zdravotní pomoc bezdomovcům na ulici. Považuji to za formu hrdinství a krásnou ukázku morálky."

"Moc mě bavilo sledovat představení oceněných projektů. Velmi mě zaujal projekt kluků z Akademie řemesel z Prahy, kteří odjeli na Moravu poničenou tornádem a společnými silami opravili zničený hřbitov. Udělalo mi radost i ocenění Iniciativy Hlavák, která pomáhá uprchlíkům přijíždějícím do Prahy a u které jsem minulý rok několik dní sama pomáhala. Bylo inspirativní vidět, kolik malých dětí ve svém okolí pomáhá v rámci svých možností, ještě madším dětem, seniorům, v přírodě..."

"Bylo hezké vidět, že práce a energie, kterou jsme vložili do Stolpersteinů, má pozitivní ohlas a třeba i touto cestou máme možnost inspirovat ostatní. Zajímavé bylo představování ostatních rozmanitých projektů, ze kterých mě velmi zaujal projekt Medici na ulici, kteří poskytují bezplatnou zdravotnickou péči lidem bez domova."

"Mile mě překvapilo, že mezi oceněnými jsou i děti z prvního stupně ZŠ. Bylo moc hezké vidět, jak děti rády ve svém volném čase pomáhají ve svém okolí. Osobně mě nejvíce zaujal projekt Medici na ulici."

"Na začátku bylo setkání trochu rozpačité. Pak ale přišlo samotné představování oceněných projektů a Petr Vacek, který jako vždy skvěle moderoval a hned od začátku zařídil uvolněnou atmosféru. Představil všechny oceněné projekty, které byly vesměs založeny na pomoci druhým či přírodě. Malinko jsme se tedy s naším pátráním po obětech holocaustu vymykali, ale vůbec to nevadilo. Po skončení oficiální akce jsme měli možnost neformálně si popovídat s Jiřím Drahošem a Pavlem Fisherem, kteří náš projekt také ocenili. Podobně i s Petrem Vackem, jehož naše práce velmi zajímala. Vedle klíčku k Bráně k druhým a drobných cen si odvážíme i společnou fotku s předávajícími."

 

Děkujeme organizátorům a porotě za ocenění, je to pro celý Klub moderní historie zpráva, že tato práce má smysl a motivuje nás v dalším pátrání. Zároveň oceňujeme všechny, kteří nejsou lhostejní a pomáhají.

 

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 8. 11. 1923 v Nymburce, kde také prožil celý život (zemřel 29. 1. 1999).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.