Od sočky po Nitru

Od sočky po Nitru

V minulém roce jsem se zúčastnila celostátní přehlídky SOČ v Plzni, kde jsem získala širší nominaci na účast v zahraniční soutěži a byla jsem na podzim pozvána na „výběrové řízení“. To se konalo na půdě Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a mělo se zde rozhodnout, kdo a na jakou soutěž pojede.

 

Samotné prezentování zde probíhalo v angličtině, místo prezentací jsme měli připravené postery. Po obědě jsme se pak dozvěděli, kdo kam bude poslán. Já spolu s dalšími dvěma kolegy jsem byla nominována jako čestný host na celostátní kolo slovenské SOČ, které se konalo ve dnech 24. - 26. 4. 2024 v Nitře.     

Naši českou delegaci vedl předseda Ústřední komise SOČ prof. Ing. Jakub Fischer, Ph.D.; s ním jsme ve středu ráno vyrazili vlakem směr Nitra. Kolem poledne jsme se dostali na Střední odbornou školu veterinární, kde bylo zajištěno ubytování a kde pak v sobotu probíhaly i samotné obhajoby. Večer se konalo tradiční slavnostní zahájení doprovázené řadou (nejen) hudebních vystoupení.

Druhý den probíhalo prezentovaní projektů po jednotlivých oborech a v odpoledních hodinách pak procházka srdcem Nitry i s komentovanou prohlídkou nitranského hradu. Večer se konalo vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i slavnostní zakončení celé akce. Po něm následovala na ubytovně ještě zábava v podobě diskotéky, hraní deskových her nebo volné zábavy. V pátek ráno po snídani jsme se pak rozloučili a vyrazili na cestu domů.

Celá akce pro mě byla skvělým zážitkem. Potkala jsem hodně milých talentovaných lidí, našla si pár nových přátel, poslechla si mnoho zajímavých prací a naopak jsem zase svou prací mohla inspirovat někoho dalšího.   

Vám všem, kteří se teď chystáte na celostátní přehlídku SOČ do Pardubic, přeji hodně štěstí a nových zážitků. A kdo ví, třeba se příští rok se svojí prací také podíváte někam za hranice republiky.

Anna Radochová, absolventka školy 2023

Aktuální informace

17.10.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 28. 11. 2024 od 17.30 hodin.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

Dr. Miroslav Lazna (Michael J. Lazna, Ph.D.)

Miroslav (Michael) Lazna, Ph.D. (1926-17. 1. 2005), poúnorový emigrant, agent CIA v NSR, kulturní antropolog, vysokoškolský učitel, konzultant na MZV USA a amatérský malíř, absolvoval Reálné gymnázium v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Giovanni Giolitti ministerským předsedou Itálie

3. listopad 1903

Liberál Giovanni Giolitti se stal italským ministerským předsedou. 

Nejčtenější

28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
05.10.2024

Přijměte pozvánku na odhalení nových stolpersteinů, kamenů zmizelých, v nymburských ulicích a následnou ceremonii, kde vás studenti z Klubu moderní historie seznámí s příběhy jednotlivých rodin.

celý článek
26.09.2024

Ve čtvrtek 26.9. se na našem gymnáziu konal opět tradiční Evropský den jazyků, jehož cílem je upozornit na jazykovou rozmanitost a podpořit studium druhého cizího jazyka.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.