Projekt webinářů PoznejPovolání

Projekt webinářů PoznejPovolání

Už od září 2023 se celkem 18 středoškoláků z naší školy účastní pravidelných večerních webinářů projektu PoznejPovolání. Naše škola je dokonce oficiální partnerskou školou tohoto projektu. Cílem iniciativy a projektu je pomoci žákům ve výběru vysoké či střední školy, budoucího oboru a praktické specializace, otevřít nové obzory, motivovat k dalšímu studiu a přípravě na povolání a usnadnit budoucí vstup na pracovní trh. A od ledna je možné se do projektu přidat a zaplatit si možnost připojit se na zbývající webináře do konce školního roku. To všechno z pohodlí domova a za cenu pouhých jednotek korun za každý webinář.

Podrobnosti a registrační formulář jsou k nalezení na webových stránkách www.poznejpovolani.cz. Kdo nemá v pondělí či ve středu večer čas, může shlédnout nejpozději 10 dní po termínu alespoň záznam z webináře. I to někteří s povděkem využívají, přestože se v chatu nemohou lektora už na nic zeptat. Většina lektorů ale vyzývá k pokládání dalších otázek třeba emailem klidně i ex post.
 
Volba správného povolání není vůbec snadná a jde o velké životní rozhodnutí s podstatným dopadem na budoucnost v životě každého jedince. Proto je vhodné získat co nejvíc informací a určitý celkový přehled o pracovním trhu. Toho lze ve škole dosáhnout jen velmi obtížně, vyučované předměty jsou někdy dost daleko od skutečné praxe a aktuálních trendů. Stránky projektu uvádí už nyní dopředu detailní harmonogram náplně webinářů pro pondělí i pro středy.
 
Všichni studenti na vyšším a čtyřletém gymnáziu dostali informaci o projektu do své školní emailové schránky ještě před koncem minulého školního roku a přes třídní učitele jsme informovali i jejich rodiče. Vyšel k tomu i nabídkový článek na školním webu. Osmnáct přihlášených napříč ročníky a třídami webináře PoznejPovolání sleduje, někteří dokonce úplně všechny - byť někdy jen ze záznamu. Dva takoví se nechali přemluvit a napsali, co pro ně projekt PoznejPovolání znamená. Oba a v dokonalé shodě, nicméně, zapojení se rozhodně doporučují.
 
Díky projektu PoznejPovolání mám možnost zjistit, jaká všechna povolání existují napříč různými obory. Zjistit různé zajímavosti z praxe prezentujících. I jaké jsou k výkonu daného povolání potřebné předpoklady, vzdělání a co je jejich konkrétní pracovní náplní. Vojtěch Turek, 2A
 
Maturant Martin Lukášek, 8OA, pojal svou zpětnou vazbu vyloženě motivačně (až marketingově):
 
Milí studenti, když mi byl zmíněný webinář nabídnut panem učitelem, hned jsem po této šanci skočil. Byl to možná první moment, kdy jsem začal vnímat, že jsem si svoji kariéru začal psát už v primě. Mnoho ze vzdělaných lidí vám dokáže na webináři odpovědět na nespočet otázek. Nabízí i mentoring ve svých oborech.
Po tomto webináři jsem se začal zabývat oborem letectví a kosmonautikou. Již nyní jsem přijat na řadu univerzit v oboru strojírenství se zaměřením na letectví a kosmonautiku. Dále jsem vedoucím inženýrem v motorové části v raketového spolku Czech Rocket Society. Právě zmíněné je důsledkem píle a nezaspání šance jít na mnoho akcí, které vysvětlují věci, které mě baví.
Jako student studentům si dovolím radit: I když vám něco nepřijde jako nejlepší nápad nebo vám přijde něco docela zbytečné, ptejte se opačně: O co svou neúčastí přijdu? I když se budete topit za rok v učivu, věřte, že se můžete naučit vše.
Nakonec vám chci popřát vše nejlepší do dalších roků na naší škole a přidávám ještě poslední radu: Neporovnávejte se s kamarády, to je blbost. Porovnávejte se s nejlepším ve třídě či jakoukoli konkurencí. Tato mentalita vás dovede vysoko :)
 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Martin Fér

Mgr. Martin Fér (*1974), evangelický farář, senior Poděbradského seniorátu Českobratrské církve evangelické a autor portálu biblehrou.cz, absolvoval v roce 1993.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Svaz českých lyžařů

21. listopad 1903

V Jablonci nad Jizerou byl založen Svaz českých lyžařů.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.