27.leden - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

27.leden - Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Dnešní den je vyhlášen jako Mezinárodní den obětí holocaustu. Po celé zemi se konají vzpomínkové akce. Studenti Klubu moderní historie přijali pozvání na připomínkovou akci na Ministerstvo zahraničních věcí do Černínského paláce.

Po loňském roce, kdy naši studenti na Ministerstvu zahraničních věcí představili své pátrání po rodině Pickových z Nymburka, letos přijali pozvání v roli diváků. 

Nejprve jsme spolu se studenty Základní umělecké školy z Chrudimi využili nabídku komentované prohlídky Černínského paláce vedené panem doktorem Robertem Řehákem, státním zmocněncem pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání. Nahlédli jsme do sálů a salonků, které jsou na ministerstvu využívány k diplomatickým schůzkám, ale i do části "soukromé", bytu bývalého ministra zahraničních věcí Jana Masaryka.

Následovala pietní akce, kde jsme si vyslechli slova paní velvyslankyně Státu Izrael Anny Azari, paní velvyslankyně Rakouska Bettiny Kirnbauer, promluvil předseda Federace židovských obcí pan Petr Papoušek. Všichni mluvčí věnovali vzpomínku obětem holocaustu, ale zároveň zmínili i současnou ruskou agresi na Ukrajině, kde dnes a denně umírají nevinní lidé.

Velice nás oslovila přeživší holocaustu paní Michaela Vidláková, se kterou jsme měli možnost se setkat již v loňském roce. Paní Vidláková řekla pro nás velice motivující slova, že nezapomenout je důležité. Ale ještě důležitější je něco dělat, být aktivní, aby se nezapomnělo. A s tím my naprosto souhlasíme. Tato slova nás motivují v našem dalším pátrání. Paní Michaela Vidláková má náš velký obdiv, celou svou řeč pronesla plynule v angličtině, bez poznámek, podkladů. Protože jak říká, když má co říct, mluví zpatra a nepotřebuje lejstro.

V programu vystoupili studenti z chrudimské ZUŠ, kteří přednesli zhudebněné texty dětí vězněných v Terezíně, v doprovodu Effiho Shoshaniho. A během písničky Strach od Evy Pickové z Nymburka je doprovodil i náš přítel Milan Kodíček.

Velice si vážíme příležitosti zúčastnit se. 

#WeRememer #Nezapomeneme

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Bohumil Hrabal

JUDr. Bohumil Hrabal (28. 3. 1914–3. 2. 1997), rozený Bohumil František Kilian, jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století, absolvoval na nymburské reálce v roce 1934.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.