Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022

Finalisté Ceny Gratias Tibi 2022

Cena za občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti, to je Cena Gratias Tibi - Děkuji Tobě! Organizátorem je Člověk v tísni a cena je udělována aktivním mladým lidem již od roku 2014 ve třech věkových kategoriích, základní školy, střední školy a mladí lidé do 30 let. 

V letošním ročníku byli mezi tři finalisty kategorie středních škol vybráni členové Klubu moderní historie s projektem Po stopách rodiny Pickových - první Stolpersteiny v Nymburce!

Letos odborná porota vybírala ze 79 nominovaných projektů. Tři finalisté z každé kategorie se sešli v úterý 7. června v sídle Člověka v tísni, aby měli možnost se během neformálního setkání poznat a představit si svoje projekty. Následovalo zajímavé setkání a dále program v jedné z partnerských institucí Člověka v tísni. Více si můžete přečíst ve vzpomínkách našich studentek:

"Setkání začínalo v zasedací místnosti, kde se sešli všichni finalisté a postupně každý představil svůj projekt. Hlavním cílem nebylo dopodrobna popsat každý krok práce, ale předat myšlenku projektu a seznámit se s ostatními finalisty. K vidění zde byly opravdu zajímavé práce ze všech odvětví - například cestování VR pro seniory, desková hra “Nekrm kachnu” zaměřená na rozpoznání fake news, indiánky, které se věnují tématu neplodnosti a dalším tabuizovaným pojmům, nebo malé holčičky, které se samy rozhodly plést náramky pro Ukrajinu a prodávat je na ulici. Překvapilo mě, že jsem o nikom z nich ještě neslyšela, protože všechny práce byly skvělé. Po shlédnutí všech prezentací jsme se přesunuli na oběd, kam dorazil i Šimon Pánek, se kterým jsme si po jídle měli možnost popovídat. Poté jsme se přesunuli do knihovny Václava Havla, kde nás čekala přednáška o jeho životě a dílech. Celý den jsme zakončili natáčením medailonků pro anketu soutěže, kdy jsme celou naši práci museli “smrsknout” pouze do jedné minuty a to byla pořádná výzva. Rozhodně si s sebou odnáším motivaci pro další práci :)"

"Po příchodu do centrály Člověka v tísni nás čekalo setkání se všemi finalisty. Během dopoledne jsme si poslechli krátkou prezentaci každého z projektů. Byly nám představeny projekty rozmanitého druhu. Od virtuální reality pro seniory, přes neplodnost žen, jsme se dostali až k náramkům pro Ukrajinu. Snad nejvíce mě zaujal právě projekt s náramky, který nám představily dvě bezprostřední holčičky. Na dvoře centrály Člověka v tísni na nás čekal oběd, po kterém jsme měli možnost si pohovořit se Šimonem Pánkem, ředitelem organizace Člověk v tísni."

"Celé setkání jsem si moc užila. Bylo inspirativní pozorovat projekty ostatních a vidět, že mnoho mladých lidí pomáhá, kde se dá. Šimon Pánek byl velmi milý a trpělivě nám odpovídal na všechny otázky o fungování Člověka v tísni. Překvapilo mě, jak velký vliv má ČvT na společnost a politiky a v kolika válkách už pomáhal. Když jsme přišli do Knihovny Václava Havla, připadala jsem si jako v zákulisí hollywoodského filmu. Byly jsme na tom místě, kam chodí hlavně V.I.P lidé! Bavilo mě poslouchat o dílu a životě Václava Havla. Překvapilo mě, jak vůbec knihovna vznikla, že Václav Havel litoval podpisu ve vězení, že celý život toužil být režisérem a že se mu to ve stáří splnilo. Zaujalo mě, že každý všední večer v knihovně probíhají besedy se zajímavými hosty. V Knihovně Václava Havla tedy rozhodně nejsem naposledy."

"Od úterý mi naše práce dává ještě větší mysl, a díky tomu mám mnohem větší motivaci k pátrání po dalších zmizelých rodinách. Celý den byl jednoduše skvělý a také přínosný. Program začínal tak, že jsme si navzájem s finalisty prezentovali projekty a povídali si o nich. A tak jsme slyšeli mnoho dalších inspirativních projektů. Další část programu, za mě ta nejlepší, byla společné setkání se spoluzakladatelem ČvT Šimonem Pánkem. Ptali jsme se ho na otázky a diskutovali s ním například o politice, Ukrajině a obecně humanitární pomoci. Během odpoledne jsme si prohlédli Knihovnu Václava Havla a poslechni si příběh jeho života. Jsem neskutečně ráda, že jsem mohla jet!"

 

Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na slavnostním večeru 21. září v pražském divadle Vzlet. Ale už teď je jasné, že každý finalista a vlastně každý nominovaný je vítěz, každému, komu není lhostejné okolí a aktivně se zapojuje do života kolem sebe, je vítěz, pro sebe samotného a hlavně pro své okolí. Příběh rodiny Pickových z Nymburka žije dál, naši studenti ho představili na Ministerstvu zahraničních věcí, na studentském projektovém foru na gymnáziu Na Zatlance či na projektovém večeru Pecha Kucha Night. A již nyní zpracovávají příběhy dalších nymburských obětí holocaustu, vedle toho se zapojují do celé řady dalších projektů, za což jim moc děkujeme!

Velké poděkování směřujeme organizátorům za důvěru, kterou našim studentům dali, děkujeme také všem subjektům, které naše studenty v bádání podporují.

 

„Zájem o svět za dveřmi bytu, plotem domu a zapojení se do místní komunity je něco, co může měnit celou společnost k prospěchu nás všech. Že v tom hrají velkou roli mladí lidé, je skvělá zpráva.“ 

Luděk Niedermayer, podporovatel ceny a člen poroty

 

 

 

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

škpt. Jindřich Šilhánek

Škpt. pěchoty Jindřich Šilhánek (24. 2. 1898-9. 5. 1945), voják, legionář, odbojář za 2. světové války, maturoval v roce 1916.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Konference v Paříži

3. prosince 1903

Závěrečným zasedáním skončila mezinárodní zdravotnická konference v Paříži. Mj. přijala i společné dohody o opatřeních v boji proti moru, choleře a žluté zimnici.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.