Jom ha-šoa 2021

Jom ha-šoa 2021

Jom ha-šoa ve ha-gvura, Den připomínky holokaustu a hrdinství.  Ve většině evropských zemí je připomínce holokaustu a jeho obětem věnován 27. leden. Den, kdy byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim. V Izraeli si oběti holokaustu, ale i hrdiny války za nezávislost, připomínají právě při Jom ha-šoa. Pro tuto připomínku byl zvolen den, kdy vrcholilo povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. V letošním roce připadl den Jom ha-šoa na 8. dubna. K připomínkovým akcím se připojila i naše škola.

V České republice se připomínkové akce při Jom ha-šoa veřejně konají od roku 2006. Původně pouze v Praze, ale postupně se začala přidávat další města. Od roku 2010 se vedle obětí židovského původu čtou i jména romských obětí nacistické perzekuce a veřejná čtení probíhají po celé republice.  Letošní den, 8.4., připadl zároveň na Mezinárodní den Romů.

„…je to maraton čtení jmen mužů, žen a dětí, kteří byli nacisty označeni a nespravedlivě pronásledováni jako rasově méněcenní a jejichž životy byly zmařeny ponejvíce v plynových komorách vyhlazovacích táborů.


Tím, že jejich jména vyslovujeme nahlas a veřejně, vracíme zapomenuté, nevinné oběti lidské nenávisti, násilí a bezpráví do našeho povědomí, naší společné historie. Přispíváme k tomu, aby se úcta k obětem nacistického rasového pronásledování stala součástí kulturní tradice většinové společnosti.
Institut Terezínské iniciativy

 

 Již druhým rokem však veřejná setkání a čtení jmen obětí znemožnila epidemická opatření a proto i tato pietní akce byla přesunuta do on-line prostředí. Do živého čtení se tak mohli přihlásit zájemci z celé republiky.

 

Velice si vážíme možnosti se zapojit a přispět k tomu, aby se nezapomnělo na více než sedmdesát nevinných nymburských obětí holokaustu.

 

V příštím roce Jom ha-šoa připadá na 28. dubna. Bude nám ctí se opět připojit.

Aktuální informace

Významní absolventi

prof. RNDr. Josef Koštíř

Absolvoval v roce 1925.

Profesor Koštíř se narodil 25. 3. 1907 v Hroněticích u Nymburka. Po válce působil jako asistent a pak jako docent na Ústavu organické chemie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. 

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Venezuelská krize

8. únor 1903

Ve Washingtonu skončila konference věnovaná venezuelské krizi. 

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.