Štěstí, odvaha, lidskost

Štěstí, odvaha, lidskost

Na konci listopadu jsme v Klubu moderní historie přivítali vzácnou návštěvu, Davida Sivora z Izraele, ukrývané dítě a přeživšího holocaustu. Povídali jsme si o lidskosti, odvaze, štěstí i náhodě.

Setkání s Davidem Sivorem se zúčastnily obě skupiny Klubu moderní historie, z nižšího i vyššího gymnázia. Pro nové členku klubu to byla první příležitost setkat se s přeživším holokaustu a vyslechnout si jeho osobní příběh. Došlo na překvapivé informace a řadu drobných, někdy dojemných, někdy i  zábavných vzpomínek. Pro Davida Sivora to však rozhodně nebyla první návštěva Nymburka.

David Sivor se narodil v roce 1934 v Bratislavě do židovské rodiny. Jeho život ovlivnila řada šťastných náhod a setkání s mnoha odvážnými lidmi. V době, kdy byly na Slovensku zahájeny deportace Židů do koncentračních táborů, se rodina rozhodla riskovat a utéci, aby nemusela nastoupit do transportů. Díky statečnosti mnoha lidí se Davidově rodině dařilo ukrývat. Později byla rodina rozdělena. Maminka byla nakonec odhalena a transportována do Terezína, kde přežila až do konce války. Po skončení války se s rodiči opět setkal v Bratislavě, takové štěstí neměla velká část příbuzných. Když v roce 1948 převzali moc v Československu komunisté, poslali rodiče v roce 1949 Davida do nově vzniklého státu Izrael s tím, že za ním později přijedou. K tomu však došlo až v šedesátých letech. David žil v kibucu, později se stal profesionálním trenérem plavání v Jeruzalémě. S izraelskou plaveckou reprezentací se dostal několikrát i do naší republiky a k našemu převapení dokonce i do Nymburka. V roce 2021 se také zúčastnil položení prvních Stolpersteinů v Nymburce. 

Za námi přijel pan Sivor se zavazadlem obsahujícím předměty a dokumenty z dětství, které nám ochotně ukazoval. Mezi nejdojemnější artefakt patřily jeho dětské hodinky, které půjčil mamince, než se s ní rozloučil a ji potom transportovali do Terezína. Maminka přežila a David po válce dostal zpět maminku i hodiny.

Pan David Sivor je ve svém věku stále neuvěřitelně vitální, plný pozitivní energie. Jeho vyprávění, ač o smutném tématu, bylo plné pozitivních a někdy i úsměvných historek. Došlo i na reflexi dnešního dění v Izraeli.

"30.listopadu jsme měli na Klubu moderní historie na návštěvě Davida Sivora, který přicestoval z Izraele. Hned po příjezdu jsme ho chtěli provést po Nymburce a po kamenech zmizelých. Pan Sivor nás zaskočil tím, že Nymburk dobře zná a kameny také viděl. Tak jsme se alespoň společně prošli a pan Sivor s námi sdílel řadu vzpomínek již běhěm procházky. Je neskutečné, jaké vzpomínky pan Sivor uchoval a jak poutavě dokáže o svém životě vyprávět." 

"Odnesla jsem si nepředstavitelné příběhy z dětství pana Davida Sivora a také spoustu témat k zamyšlení. Čemu byly děti nucené čelit a jak byly v těchto momentech statečné. Mám pocit, že všichni pamětníci, ať už války, nebo komunistického totalitního režimu, si mnohem více váží dnešní doby a života vůbec. Proto mě vždy jejich vyprávění nejen dojímají, ale hodně inspirují. Byl to pro mě úžasný zážitek a skvělá zkušenost. Moc děkuji za příležitost."

"Beseda s panem Davidem se mi moc líbila. Zaujalo mě, že i tak smutné téma vyprávěl s humorem. Udivuje mě, že dokázal fungovat bez rodičů a i po válce cestoval do Izraele bez rodiny. Obdivuji jeho přístup k životu."

"Je neuvěřitelné, kolik dokumentů a předmětů dokázal pan Sivor uchovat a ukazuje je při besedách. Jsem moc ráda, že jsem se besedy ohla zúčastnit."

"Setkání s panem Davidem Sivorem ve mě zanechalo spoustu informací a pocitů. Velmi emotivní bylo, když nám ukázal hodinky, které dostal k desátým narozeninám. Které putovaly s jeho maminkou do Terezína a po válce je dostal zpět. Jsem moc ráda, že jsem se s ním mohla potkat a vyslechnout jeho příběh."

 

Děkujeme panu Sivorovi, že za námi přijel do školy a podělil se s námi o svoje vzpomínky. Věříme, že jeho návštěva nebyla poslední.

Velké poděkování patří také všem členům Klubu moderní historie za aktivní a důstojnou účast na besedě. 

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. RNDr. Noemi Čeřovská, CSc.

Doc. RNDr. Noemi Čeřovská, CSc., (*18. 12. 1953), imunoložka, viroložka botanička a biochemička, bývalá dlouholetá vedoucí Laboratoře virologie Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, absolvovala na nymburském gymnáziu v roce 1973 ještě pod svým dívčím jménem Noemi Nováková.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.