Debatní jaro á la Nymburk

Debatní jaro á la Nymburk

Roztál sníh a zima pomalu odchází, probouzí se jaro a s ním i další část letošní debatní sezóny. Ta pokračovala třetím kvalifikačním turnajem, který se odehrával v duchu cestování kolem světa v Kostelci nad Orlicí v prvních březnových dnech. Jak se vedlo nymburským týmům? Pojďte se podívat…

Gymnázium Nymburk bylo reprezentováno dvěma týmy, týmem JMT ve složení Martina Dolečková, Tereza Javůrková a Debora Poštulková, jež hostovala z Gymnázia Open Gate. Druhým nymburským týmem na turnaji byl tým NYMBU, který debatoval ve složení Kristýna Kutnarová, Martin Turek a hostující Adam Born z Gymnázia Budějovická v Praze. Na turnaji se debatovalo na dvě oficiální a teze a to: „Mezinárodní společenství by mělo vojensky intervenovat v Sýrii“ a „Stát by měl zavést jednu sazbu nepřímé daně pro všechny výrobky a služby“. 

První kola v pátek večer a sobotu ráno se odehrála na téma mezinárodní intervence v Sýrii. Oba nymburské týmy v pátek dokázali obhájit negativní postoj k takovému kroku, když NYMBU předebatovalo své olomoucké soupeře a JMT zase těšínská děvčata. Sobotní ráno pak svedlo proti sobě JMT a tým z Ústí a našim děvčatům se podařilo obhájit přípravu mezinárodní intervence. NYMBU pak narazil na zkušený smíšený plzeňsko-budějovický tým a připsal si tak první porážku na turnaji. 

Třetí kolo dalo možnost týmu JMT v konfrontaci s přerovskými hájit nutnost udržení statu quo co se týče dvojí sazby DPH, a to se také povedlo. Po třech kolech bylo JMT na dobré cestě k dalšímu úspěchu. NYMBU pak v konfrontaci s libereckými neobhájil nutnost zavedení jednotné sazby DPH a dvěma hlasy rozhodčích proti jednomu si připsal druhou turnajovou porážku. V odvetných kolech debat o nepřímých daních pak došlo k zajímavému střetu JMT a plzeňsko-budějovického týmu. A naše slečny pomstily své kolegy a uštědřily svým soupeřům jasnou porážku, když dokázaly obhájit smysluplnost sjednocení všech nepřímých daní.  NYMBU pak v debatě proti kojetínskému týmu dokázal obhájit hodnotu solidarity a tím pádem i nutnost rozdvojení daňové sazby DPH a vyrovnal před nedělními koly svou bilanci na skóre 2:2. 

Sobotní večer pak debatéři strávili prohlídkou zámku v Doudlebech a outdoorovou vědomostní hrou. 

V neděli ráno se NYMBU podařilo zakončit turnaj vítězně a to proti týmu z Přerova, kdy, byť těsně, obhájil náš tým potřebnost svobody v otázce držení zbraní občany. A páté kolo pak přineslo i turnajové finále. Dosud neporažené studentky z JMT se utkaly s týmem Hladnov z Ostravy, který také dosud nepoznal hořkost porážky v novém debatním roce. A při souboji o platnost teze „Občané by neměli mít právo držet střelné zbraně“ se nymburským podařilo nejenže zvítězit, ale dokonce přesvědčivě! Staly se tak po delší době týmem, který dokázal zvítězit na turnaji ve všech pěti debatách a navíc bez ztráty jediného hlasu rozhodčího. Klobouk dolů, dámy! 

Tým JMT tedy obsadil první místo, tým NYMBU pak v konkurenci 17 týmů skončil šestý. 

V individuální soutěži se pak v konkurenci 53 debatérů umístili nymburští takto:

3. místo:  Martina Dolečková

8. místo: Tereza Javůrková

19. místo: Kristýna Kutnarová

34. místo: Martin Turek

 

Celkové výsledky najdete jako vždy v aplikaci Greybox.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Luděk Holub

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se r. 1928 v Jihlavě. Po Mnichovu byl nucen z Jihlavy odejít, s rodiči přišel do Poděbrad a v letech 1939-1947 studoval na nymburském gymnáziu, 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Milan Hodža

4. červenec 1903

V Pešti začal vycházet Slovenský týždenník pod redakcí Milana Hodži.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.