Nymburští debatéři zabodovali v Přerově!

Nymburští debatéři zabodovali v Přerově!

V rámci 3. kvalifikačního turnaje Debatní ligy (DL) v Přerově na Moravě reprezentovalo nymburské Gymnázium trio týmů. Tým TOGO (J. Sladký, D. Gromada a M. Jecha), tým Per Elequens (M. Dolečková, V. Kučera a M. Vlčková) a tým ERGO (V. Urban, K. Kutnarová a J. Scholzová a T. Uhlíř, hostující z gymnázia Open Gate). A jak se jim vedlo?

 

 

Během turnaje čekaly na debatéry dvě připravené teze, a to „Každý národ by měl mít právo na sebeurčení“ a „Rozvojová pomoc by měla být vázána na dodržování lidských práv“ a teze, kterou museli studenti připravit přímo na místě v rámci „impromtu“ kola turnaje.

 

V konkurenci debatérů z gymnázií Open Gate, PORG, pražských gymnázií, Přerova, Kojetína, Olomouce, Českého Těšína a Brna si nymburští vedli na výbornou.

 

Tým TOGO nakonec zvítězil jednoznačně ve 4 debatách, když svou jedinou prohru utržil nepřesvědčivým způsobem od domácího týmu, který nakonec turnaj vyhrál (byť v součtu bodů rozhodčích ze všech debat přerovští na nymburské nestačili).

 

Debatéři z týmu Ergo si vedli nadmíru dobře. Tým tvořený mladými debatéry z kvint doplněný o své vrstevníky, hostující z Gymnázia Open Gate, všechny na turnaji překvapil. Zvítězil v debatách na obě oficiální teze. Daň z nezkušenosti pak zaplatili v rámci nepřipravené debaty, kdy proti mnohem zkušenějším debatérům byli bez šance. To byla škoda, protože jinak mohli uvažovat o celkovém vítězství. Na to si však zatím ještě počkají, ač každopádně získali cennou zkušenost a motivaci do další debatní práce.

 

A nymburští reprezentanti v týmu Per Elequens zvítězili ve třech debatách, když ve třetím kole, v nepřipravené debatě, nestačili na své kamarády z týmu TOGO a kolo předtím na tým z PORG, byť byli poraženi nepřesvědčivě.

 

A v celkovém výsledku? V součtu pěti kol skončil tým TOGO druhý, tým ERGO třetí a Per Elequens pátí. Nejlepším řečníkem turnaje se stal Jakub Sladký, druhým v pořadí pak byl Daniel Gromada. V první desítce se umístila i M. Dolečková (7. místo) a na děleném 12. místě skončili Václav Kučera a Martin Jecha.

 

Dobrou zprávou je i to, že všechny tři zúčastněné týmy potvrdily podzimní výsledky a zajistily si kvalifikaci na květnový Finálový turnaj Debatní ligy. V rámci soutěže Debatní pohár pak své průběžné vedení udržel tým Per Elequens. Třetí je průběžně tým TOGO následován týmem ERGO.

 

Další turnaj čeká nymburské debatéry o víkendu 23. - 25. března v Letohradu.

 

Podrobné výsledky a statistiky najdete jako vždy v databázi Greybox.

Aktuální informace

03.05.2024

pátek 10.5. od 12:00 hod v přízemí - učebny č.22  a č.29

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.