Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Pět sextánů v Otevřené vědě 2021

Otevřená věda je otevřená i v této době - covidové pandemii navzdory! S velkou radostí dáváme na vědomí, že do letošního ročníku Otevřené vědy vybrali pracovníci Akademie věd ČR celkem 5 studentů nymburského gymnázia. Tři z nich svou stáž absolvují na Fyzikálním, jedna na Botanickém a jedna na Geofyzikálním ústavu AV ČR.

Jak vyplývá z Tabulky meziroční evidence a statistiky zapojení studentů naší školy do Otevřené vědy (OV), Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce je v tomto projektu Akademie věd ČR velmi aktivní a také úspěšnou školou. Z grafů je totiž zřejmé, že míst na stážích je každoročně velmi omezený počet (jen cca 150-200 na celou ČR). OV je sice otevřená úplně všem středoškolákům, i kdybychom ovšem započetli jen 355 českých gymnázií (u jejichž studentů se dá vědecká kariéra předpokládat s větší jistotou), každý si dokáže spočítat, kolik stážistů připadá na jedno gymnázium v aritmetickém průměru. A tento průměr dlouhodobě významně překračujeme.

Pro nedostatek informací o starších ročnících OV se nepodařilo rekonstruovat úplné počátky zapojení našich studentů do vědeckých stáží. Stejně tak si nejsme zcela jisti, že jsou uvedené informace o letošních stážích úplné, protože Akademie věd si žádnou statistiku o podílu stážistů z jednotlivých škol nevede (nebo ji alespoň nezveřejňuje), ani se školami oficiálně nekomunikuje. Pokud tedy víte, že by v tabulce mělo být ještě doplněno nějaké chybějící jméno, určitě nám to nahlaste a samozřejmě zajistíme nápravu.

V letošním 16. ročníku Otevřené vědy AV ČR máme pět zástupců studentů sext. O jedno místo na stáži OV měli průměrně zájem téměř čtyři uchazeči. Konkurence se tedy zvyšuje, i když postupně meziročně roste i počet otevřených stáží a přijímaných stážistů. Převažujícím zaměřením našich nynějších stážistů je fyzika (a geofyzika). Jsme hrdí, že se tato pětice může po celý kalendářní rok setkávat s vědou ve vybraném oboru se špičkovými českými odborníky na ústavech AV ČR a využívat vědecké metody a přístroje, které ve školních laboratořích rozhodně nemáme.

Medailonek stážistky OV 2021 Anny Vávrové

V projektu se očekává minimálně 8 hodin práce na stáži (v laboratoři, v terénu nebo náhradním způsobem i na dálku) každý měsíc (včetně července a srpna). AV ČR hradí stážistům i náklady na dopravu. Výstupy ze stáže jsou prezentovány na podzimní Studentské vědecké konferenci (odkud si loni Zuzana Šaldová přivezla Cenu poroty). Absolvování stáže OV na Akademii věd ČR je cenná zkušenost a naprosto exkluzivní místo pro začátek vlastní vědecké práce. Osvědčení o dokončení stáže může mít váhu v přijímacím řízení na univerzitní studium po maturitě. Vedle např. certifikátu z DofE se dobře vyjímá také v profesním životopise, protože o člověku leccos vypovídá.

Kdo by měl zájem o další informace, může se obrátit přímo na své spolužáky ze sext, stážisty z roku 2020, nebo na prof. Radku Mlázovskou. Pokud už jste nebo budete na podzim na vyšším nebo čtyřletém gymnáziu, můžete se také nechat zasvětit do tajů vědy a vědecké práce. Stačí, když si během listopadu 2021 podáte přihlášku, podpoříte ji motivačním dopisem a doplníte kladným vyjádřením svého (předmětového nebo třídního) učitele. Poslední podmínkou samozřejmě je mít štěstí, abyste byli vybráni na některou ze stáží pro rok 2022.

prof. Helena Hantonová
prof. Radka Mlázovská
prof. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Zdroj: Otevřená věda AV ČR

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc.

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc. (23. 7. 1929-11. 1. 2021), zakladatel oboru vakuové fyziky v Československu, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel Občanského fóra, náměstek ministra školství, od roku 2003 čestný absolvent nymburského gymnázia (v posledním ročníku byl 21. 2. 1948 vyloučen ze studia z politických důvodů)

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Proti sociálním demokratům

Pruský ministr práce prohlásil: „Když se dělník bude agitátorsky podílet na sociálnědemokratické propagaci mezi železničním personálem, bude okamžitě propuštěn. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.