Slavnostní ceremoniál s Annou Radochovou, laureátkou ceny České hlavičky 2023

Slavnostní ceremoniál s Annou Radochovou, laureátkou ceny České hlavičky 2023

V pondělí 20. listopadu 2023 se v době sedmé vyučovací hodiny ve vestibulu školy konal slavnostní ceremoniál s Annou Radochovou, laureátkou ceny České hlavičky 2023. Anna maturovala na naší škole v květnu 2023 v rámci třídy 8OA. Se svou maturitní prací, která byla zároveň napsána jako sočka, byla nominována do soutěže, v níž se každoročně oceňuje v rámci ČR pouhých šest nejnadanějších středoškoláků v šesti kategoriích. A v letošním 17. ročníku Českých hlaviček byla cena A. Radochové udělena jako historicky vůbec prvnímu absolventovi Hrabalova gymnázia.

Anna Radochová se ucházela o cenu (v kategorii) UNIVERSUM, kterou zastřešuje Matematicko-fyzikální fakulta UK a která v Českých hlavičkách zastupuje vědní oblast nazvanou Člověk a exaktní vědy. 

Ceremoniál ve škole zahájila prof. Radka Mlázovská z Talent týmu, která přivítala nejen laureátku ceny, ale také všechny ostatní, které do vestibulu přivedl nejen zájem o soutěž, ale třeba též osobní sympatie k oceněné absolventce. Následovala projekce sestřihu z pořadu ČT z galavečera, kde se ceny České hlavičky 2023 v říjnu v Brně předávaly. Pořad odvysílal v sobotu kanál ČT2. Program pokračoval slavnostní promluvou paní prof. Ilony Drahotové (ta zastupovala v tento den ve škole nepřítomného pana ředitele). Laureátka ceny, která v současné době už studuje fyziku se zaměřením na vzdělávání na MatFyzu v Praze, dostala od naší školy vedle krásné kytice i pamětní medaili vydanou k stému výročí založení školy. Tou obvykle oceňujeme ty vůbec nejzasloužilejší absolventy, na které jsme moc pyšní. A Anna Radochová se mezi takové zařadila prakticky ihned po složení zkoušky dospělosti.

Vybraní zájemci z FyS, Badatelského klubu na NG, Klubu moderní historie nebo pisatelů středoškolské odborné činnosti (SOČ) či účastníků Otevřené vědy se pak přesunuli do blízké knihovny CJL, kde 8. hodinu pokračovala beseda s A. Radochovou o jejích zkušenostech s mimoškolními aktivitami, kterým se při studiu stihla věnovat a které ji posunuly nejen odborně a profesně, ale i osobně a osobnostně. Mezi nimi obzvláštní roli hrály DofE a Otevřená věda, kde se celý rok v laboratoři věnovala zkoumání nově syntetizovaných kapalných krystalů, které jsou navíc fotosenzitivní. A právě za tento výzkum získala symbolickou sošku Českou hlavičku. Tu nám do školy nejen přivezla ukázat, ale dokonce ji nechala i kolovat.

K prestižnímu ocenění (které si dovolujeme přirovnat k jakési české středoškolské obdobě Nobelovy ceny) Aničce srdečně blahopřejeme a doufáme, že jí fyzika bude bavit i dále.

Aktuální informace

03.05.2024

pátek 10.5. od 12:00 hod v přízemí - učebny č.22  a č.29

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Marta Balejová

Marta Balejová (*8. 5. 1953), zpěvačka a textařka, jedna z nejvýznamnějších českých šansoniérek, zabývajících se tímto specifickým hudebním žánrem, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1972 pod svým rodným příjmením Marta Fuglová.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.