Suď a budeš souzen aneb právo v hodinách ZSV

Myslíte si, že práce soudce je hračka? Nebo že dokázat vinu zločinci dovede každý? Pak byste se měli zúčastnit alespoň jednoho ze tří simulovaných soudních jednání, které 12.5. sehrají na půdě gymnázia předmaturitní ročníky. Možná vás jejich představení vyvede z omylu.

Budoucí maturanti si v rámci projektu „street law“ vyzkouší takzvaný moot court (neboli simulované soudní jednání). Každému z nich byla zadána jedna role z příběhu, ve kterém organizovaná skupina čerstvě plnoletých lidí vykrádá automobily. Jejich úkolem pak bude nejlépe přidělenou roli ztvárnit. Státní zástupce bude požadovat odsouzení a co nejvyšší trest, obhajoba zase zproštění viny. Svědci budou vypovídat pravdu, ale komu ona pravda pomůže, rozhodne až soud vynesením rozsudku.

Vypadá to prostě, že? Ovšem, jak se asi bude cítit státní zástupce, když při výslechu obžalované, které navrhuje desetiletý trest odnětí svobody, zjistí, že je těhotná? A jak si soudci poradí s tím, že obžalovaní budou svalovat vinu jeden na druhého? Inu, uvidíme, ve čtvrtek 12.5…

Projekt „street law“ si klade za cíl dokázat, že právo není jen směs nepřehledných pouček a nudných definic. Svou účastí na něm se Gymnázium Nymburk zařadí mezi doposud několik málo prestižních středních škol, které již na projektu společně se studenty právnických fakult spolupracují. Pro více informací se obraťte na emailovou adresu tomasfri(zavinac)seznam.cz

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Milada McGrathová

Milada McGrathová (roz. Vencourová), televizní redaktorka, moderátorka a překladatelka, maturovala v roce 1987 ve třídě 4.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přistěhovalci do USA

3. březen 1903

V USA byl schválen přistěhovalecký zákon, 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.