Bronzová expedice do Železných hor

Bronzová expedice do Železných hor

V neděli 5.6. se část naší expedice (Kateřina Müllerová, Ema Mrozková, Žaneta Valentová a Kamila Votočková) nalodila v Nymburce na vlak v 10:18. Společně jsme protrpěly cestu dvěma rychlíky a jedním motoráčkem.

V Ronově nad Doubravou jsme se vyhrnuly z vlaku a vyřešily si nejdůležitější pokyny s paní Martínkovou a panem Rajou. Hned poté jsme se s vidinou blízkého oběda vydaly na cestu. Neušly jsme snad
ani kilometr a už jsme byly nuceny zastavit. Musely jsme totiž nutně dolít vodu toulavým kočkám.
Poté, co jsme se od nich konečně odtrhly, pokračovaly jsme směrem do Třemošnice. Prošly jsme kolem pěkného kostela a narazily na řeku Doubravu, ve které jsme se samozřejmě musely vyrochnit - někteří nechtěně. 
Po obědě, když jsme s mírným časovým skluzem došly do Třemošnice, se k nám přidaly zbylé dvě členky naší expedice – Anežka Marková a Sofie Zakrevskaya.
Z Třemošnice jsme se vydaly v plné síle i počtu a rychle zdolaly vzdálenost která nás dělila od místa přespání, kterým byl turistický přístřešek pod romantickou zříceninou hradu Lichnice. 
Když jsme dorazily, nejdříve jsme se utábořily, uvařily si večeři a prohlédly hrad, tedy to, co z něj zbylo. 
Ráno jsme se okolo páté probudily (díky jednomu velice hlučnému ptákovi), uvařily vodu na kaši a po sbalení všech odpadků jsme vyrazily vstříc Heřmanovu Městci.   
Bohužel, jsme se již po necelých dvou kilometrech musely rozdělit, protože jedné z nás bylo špatně od žaludku. Tím pádem jsme tři z nás šly trochu kratší trasu, kterou jsme si nakonec stejně prodloužily kvůli mokré trávě a stavu našich bot.  
Druhá část naší výpravy šla plnou trasu, na které jsme se setkaly s divokými prasaty. Svoji delší trasu jsme si kvůli nim nakonec ještě více prodloužily. Po chvíli bloudění a čvachtání ponožek v mokrých botách se nám podařilo dojít do Heřmanov Městce kde jsme se všichni znovu sešly. Po občerstvení v útulnékavárně následoval odjezd z autobusového nádraží a po necelých dvou hodinách už všichni byli v pořádku doma.

Žaneta Valentová KB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.