Částicová Praha 2022

Částicová Praha 2022

V neděli 4. 9. odpoledne se na pražskou kolej Na Větrníku začali sjíždět studenti středních škol z různých koutů Česka i Slovenska, aby se během jednoho týdne podívali „pod pokličku“ částicové fyziky. Mezi studenty, kteří se akce zúčastnili, jsem byla i já.

Celá akce začala v pondělí ráno na MFF, kde na nás čekaly první úvodní přednášky o problematice a systematice elementárních částic a poté i stavba mlžné komory. Odpoledne jsme se po dvojicích rozjeli na různá pracoviště (MFF UK – Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, FJFI ČVUT – Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického, ÚTEF ČVUT – Ústav technické a experimentální fyziky, FZÚ AV ČR – Fyzikální ústav Akademie věd ČR, v. v. i.) a spolu s přidělenými lektory jsme pracovali na různých „miniprojektech.“
Další den jsme měli naplánovaný výlet do ÚJV (Ústav jaderného výzkumu, a. s.) v Řeži. Tady jsme si ve dvou skupinách postupně prohlédli různé typy lineárních i kruhových urychlovačů částic a seznámili se podrobněji s metodou radiouhlíkového datování. Ve druhé polovině exkurze první skupina zamířila k reaktoru a druhá se vydala do laboratoře výzkumu nanotechnologií. Po náročném dni byl pro nás připraven společenský večer v prostorách atria FJFI.
Ve středu nás čekala komentovaná prohlídka van der Graafova generátor a přednáška o „věčnosti/smrtelnosti“ hmoty v ÚTEF. Následně jsme si prohlédli laboratoř fyziky nízkých teplot na MFF a tam jsme pomocí tekutého helia např. přiměli levitovat jedoucí vláček. Dopolední program jsme zakončili experimentálním zjišťováním elektronového náboje a Planckovy konstanty v interaktivní fyzikální laboratoři. Odpoledne jsme se opět přemístili na příslušná pracoviště a dokončili jsme svoji rozdělanou práci na projektech.
Ve čtvrtek jsme absolvovali přednášku ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a přednášku o detekci částic přicházejících z vesmíru, prohlédli jsme si laboratoře detektorů částic a tzv. „čisté laboratoře“ na testování polovodičových detektorů. Odpoledne jsme zamířili ještě na FJFI, kde jsme si postupně obešli tokamak GOLEM a také několik laboratoří zabývajících se využitím ionizujícího záření a ochranou před ním. Pak následoval další společenský večer tentokrát na MFF, promítání krátkého filmu a na něj navazující diskuse.
Poslední den ráno jsme se všichni společně sešli na FJFI a odprezentovali jsme si jednotlivé projekty.
Nakonec jsme se vyfotili, rozloučili se a plni zážitků a dojmů se rozjeli zpátky domů.

Anna Radochová, 8OA

Zdroj: Částicová Praha 2022

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc.

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc., (*1951), místopředseda Akademie věd ČR, kvantový a výpočetní chemik, který se zabývá vývojem nových léků a organizační prací ve vědě, maturoval na našem gymnáziu v r. 1969.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.