Exkurze do Lidic

Exkurze do Lidic

V pátek 11.11. vyjela 4KA a část 3TA na exkurzi do Lidic a do Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze. Obě třídy se exkurze zúčastnily v rámci projektu rozšířené výuky francouzštiny. Kvarta poznatky využije v dějepisu a tercie se díky návštěvě obou míst začala pracovat na videokonferenci s partnerskou školou Collège Carnot v Dijonu. Studenti během ní budou porovnávat události v Lidicích a s podobnou tragédií ve Francii za druhé světové války. Páteční výlet jim tak přinesl potřebné informace, které budou nyní zpracovávat a připravovat k prezentaci francouzským žákům. Videokonference s tímto historickým tématem byla vybrána také proto, aby studenty pomalu začala připravovat na výuku dějepisu ve francouzštině na vyšším gymnáziu.

Pohled studentů nabízí článek Anežky Literové z 4KA.

Naše třída měla možnost jet na exkurzi do Lidic. Jako doprovod s námi jeli pan profesor Castagnier a pan profesor Kotyza. Byli jsme tak „milostiví“, že jsme s sebou vzali i půlku třídy tercie A, které exkurze posloužila do francouzštiny, jelikož budou mít videokonferenci se studenty z Dijonu. Nám exkurze poslouží pro budoucí studium druhé světové války v dějepise.

Když jsme přijeli na místo, kde původně Lidice stály, dala se do nás strašlivá zima. Prošli jsme hrob lidických mužů, základy kostela a Horákova statku a pomník lidických dětí. Když jsme se dostali k největšímu sadu růží v naší zemi (ze kterého jsme vzhledem k ročnímu období moc neměli:), byli jsme rádi, že je naší poslední zastávkou a vydali jsme se do muzea, ve kterém bylo o pár stupňů tepleji. Expozice byla velmi emotivní, výpovědi lidických „dětí“ (dnes již seniorů) o tom jaké to bylo, když je poněmčili a čtení dětských dopisů, které posílali svým příbuzným z Lodže, bylo opravdu velmi dojemné. Ještě než jsme nastoupili do autobusu, většina z nás si nakoupila „teplé párečky“ a jeli jsme.

Naší další zastávkou byl pravoslavný chrám Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Proč? Protože, jsme zde shlédli film o parašutistech Gabčíkovi a Kubišovi, o atentátu na Heydricha, a protože právě v tomto kostele se parašutisté po provedení atentátu skrývali. Exkurze byla přínosná pro obě třídy a oba profesoři na nás byli moc hodní ;-)

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Akad. mal. Helena Ambrosová

Absolvovala v roce 1952.

Narodila se 31. 8. 1934 v Liptovském Mikuláši. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.