Exkurze tercie A do ČTK

10.10.2022
Exkurze tercie A do ČTK

Za doprovodu příjemného počasí jsme v rámci mediální výchovy se třídou 3TA navštívili zpravodajskou agenturu jménem Česká tisková kancelář v Praze. Byli jsme seznámeni se základními informacemi: vznikla v roce 1918, původně se samozřejmě jmenovala dříve Československá tisková kancelář a patří k jednomu z nejdůležitějších zdrojů pro média.

Zprávy, které vydá, jsou pravdivé na 100%, takže si při čtení nemusíte lámat hlavu a můžete si být jistí, že vám nikdo nelže. Vždy před vydáním si je ověří, od nejdůvěryhodnějších zdrojů, jako jsou například rodinní příslušníci daného člověka, daný člověk osobně, různé soudy, jiné celosvětové agentury nebo třeba ministerstvo atd…

Denně vydá ČTK přibližně 500 zpráv a hlavní části tzv. headline musí napsat do 5 minut.

Fungují jako prodejce zpráv odběratelům, jako jsou idnes , Blesk, Česká televize a další. Ti si potom článek upraví, jak chtějí, přidají bulvárnější titulek a použijí více triků, jak zaujmout čtenáře.

Na každé téma se zaměřují jiní lidé. Někdo jiný píše o kriminalistice, někdo jiný o politice, dalších skupina novinářů se zaměřuje na ekonomiku nebo zdravotnictví, stejně tak se sportem.

Návštěva byla velmi přínosná a zajímavá, měli jsme příležitost se dozvědět spoustu nových věcí a faktů. 

studentka 3TA

 

Reportáž o návštěvě ČTK

 

   Dne 10. října 2022 se naše třída 3TA vydala do Prahy na návštěvu budovy ČTK ( Česká tisková kancelář).

   Vyrazili jsme vlakem, který odjížděl v 8:12 z hlavního nádraží v Nymburce. Někteří spolužáci k nám přistoupili na jiných stanicích a pak jsme společně s našimi profesorkami paní Stránskou a paní Krejčíkovou dorazili na Masarykovo nádraží v Praze. Odtamtud jsme se pěšky dostali až do budovy Četky, kde na nás čekala ředitelka a mluvčí Akademie ČTK  Mgr. Martina Vašíčková.

    Hlavním programem prohlídky byla prezentace, kterou nám představila již výše zmíněná paní Vašíčková. V té jsme se dozvěděli zajímavé informace o ČTK. Vznikla 28. října roku 1918, tehdy pod názvem Československá tisková kancelář. Za zakladatele ČTK se považuje Emil Čermák. 

   Také jsme se dozvěděli, že v období války byla budova obsazena nacisty, kteří tam měli hlavně tzv. archiv slovního zpravodajství, kvůli kterému nejspíše vypukl požár, v květnu 1945…a tím byla ztracena spousta důkazů proti Němcům. 

   I za totalitního režimu, většina redaktorů odmítala psát lži, a tak byla spousta z nich popravena. 

   Po roce 1989 už bylo zpravodajství zcela nezávislé.

   Teď se ČTK živí především prodejem článků a zpráv ostatním médiím, které je pak publikují na svůj web.

   Po ukončení přednášky, jsme si ještě prohlédli různé historické fotografie a dokumenty. Seznámili jsme se i s pár redaktory, kteří pro Četku pracují. 

   Rozloučili jsme se a odjeli jsme vlakem domů. 

 

Petra Klazarová a Johana Prokešová

 

Reportáž o ČTK

Dne 10.10. se třída 3TA vydala do České tiskové kanceláře.

Program, ve kterém jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí, nám představila velmi milá a zábavná ředitelka akademie České tiskové kanceláře Martina Vašíčková.

 

V čele s Vlastou Stránskou a Miloslavou Krejčíkovou, jsme se sešli na nádraží v Nymburce a vydali se do Prahy. Někteří spolužáci k nám cestou na Masarykovo nádraží přistoupili, a v plné partě jsme se vydali za programem.

K pražské pobočce České tiskové kanceláře jsme došli dříve, proto jsme se vydali na Václavské náměstí, které jsme si celé prošli.

V 10 hodin nás přivítala paní Martina Vašíčková. 

Program, který si pro nás připravila, byl velmi zábavný a poučný. Nejdříve nám pověděla zajímavé informace o České tiskové kanceláře, zkratkou ČTK. Také jsme se dozvěděli, jak fungují, a z jakých zdrojů čerpají média.

Po krásně vypracované prezentaci jsme se přesunuli do redakce. Viděli jsme několik redaktorů, kteří zrovna pracovali na článcích.

Velká zajímavost pro mě byla, když jsem zjistila, že každý redaktorský sektor, jenž se zajímá o vlastní téma, sedí odděleně.

S několika redaktory jsme si mohli osobně popovídat a zeptat se na nějaké otázky. Nejčastější otázka byla: ,,Jakou školu máte vystudovanou?” následoval velký smích všech v místnosti. Na nejčastější otázku, přišla nejčastější odpověď: ,,Ekonomku”.

Sice ,,Ekonomka” byla nejčastější odpověď, ale rozhodně nebyla jediná. Například jeden kolega Martiny Vašíčkové nám pověděl: ,,Já třeba nemám vystudovanou žádnou vysokou, jen gympl.” 

Při odchodu jsme museli pospíchat, abychom stihli vlak v 12:49, stihli jsme to jen tak tak, a to i s tím, že si někteří museli kupovat lístek.

Vše dobře dopadlo, a v plném počtu jsme se vrátili do Nymburka a zakončili úžasný výlet do ČTK.

 

ANNA LITOVOVÁ, 3TA

 

 

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc.

Prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc. (3. 10. 1921-31. 10. 1996), historik pravěku a archeolog neolitu v Evropě (se zaměřením na Slovensko), vysokoškolský pedagog a vědecký pracovník v Bratislavě, Trnavě a Nitře, prorektor Trnavské univerzity v Trnavě, absolvoval reálné gymnázium v Nymburce v roce 1939.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.