Exkurze VLS do Poděbrad

Exkurze VLS do Poděbrad

Netrvalo dlouho a máme tu zprávu a fotografie z naší odpolední expedice do Poděbrad. Napsaly ji společně Eliška Šafrová a Johanna Peková. Zajímavé je především to, jaké máme s VLS štěstí na počasí. Propršelo nám nejen na cestě do nymburské renesanční sladovny, déšť nás pronásledoval i v maturitním týdnu v sousedním lázeňském městě. Jiná souvislost, kterou pozorný čtenář snadno odhalí i sám od sebe, je nápadně silná závislost většiny seminaristů na zmrzlině. Tu si nedokáží odpustit ani při krupobití.

V pondělí 16. 5. navštívila skupina VLS s panem profesorem Soukupem Poděbrady.
Naše první zastávka byla na nádraží. Tam nám Sabina Kadeřábková přednesla stručný referát o historii města. V nádražní hale byl k vidění poděbradský městský znak a mozaikové vyobrazení Jiřího z Poděbrad. Z nádraží jsme se přesunuli do parku, kde se tyčila socha Lédy a labutě, fontána a pramen Poděbradky. Šli jsme se podívat na květinové hodiny a trpaslíka, jak odbíjí  třináctou hodinu, ale on nefungoval :(. Následně jsme dorazili na náměstí, kde začaly padat kroupy a pršet. Běželi jsme se schovat pod bránu zámku, když však přestalo pršet, pochodem jako husičky jsme kráčeli na nádvoří. Tam jsme viděli první pramen Poděbradky, někteří i ochutnali.
Když pan profesor KONEČNĚ domluvil, šli jsme do cukrárny na místo teplého čaje na zahřátí na zmrzlinu. Všichni si ji moc chválili. Po zmrzlině jsme se vydali k havířskému kostelíku a rybníčku Jordán, kde jsme všichni obdivovali kačenky. Potom jsme se přesunuli k poděbradské elektrárně, tam jsme zase obdivovali tekoucí vodu. Cestou na nádraží jsme se naposledy zastavili ještě u kostela Povýšení sv. Kříže. To byl náš celý vlastivědný výlet do Poděbrad ;).

E. Šafrová a J. Peková, 1PB
Autorky fotek jsou: J. Peková a K. Zdvořilá, 1PB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vilém II. navštívil papeže Lva XIII.

2. květen 1903

Německý císař Vilém II. navštívil s velkým doprovodem papeže Lva XIII.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.