Městem posedlí

Městem posedlí

V rámci výtvarné exkurze jsme navštívili výstavu Galerie Hlavního města Prahy s trefným názvem Městem posedlí. Výstava se týkala umění ulice a graffiti. Na výstavě jsme mohli vidět díla 26 umělců světové špičky street artu. Do Galerie přijeli světoví umělci osobně vytvořit svá díla přímo na její zdi. Někteří to stihli za pár hodin, jiní tvořili celou noc.

V první místnosti nás uvítala malba amerických dvojčat, která si říkají HOW&NOSM. Jejich malba se vyznačovala vysokou detailností. Byla v ní použita černá, bílá, stříbrná a růžová barva. Na druhé stěně se nacházelo dílo holandského umělce, který si říká Delta, a jeho specializací je hlavně abstraktní geometrie. Další místnost zdobilo dílo českého špičkového street artisty Jana Kalába, a to monumentální 3D plastika, která dávala dohromady slovo POINT. Na zdi vedle ní vytvořil autor její stín. Velice nás překvapilo, že na výstavě byla považována za umění i „zapálená popelnice“ od českého umělce Epos257. Poté na nás čekaly záběry z reálného prostředí ulic a na nich jsme viděli, že graffiti se nemusí skládat pouze z tagů (podpisy a jiné nápisy), ale mohou se tam objevit i tzv. piecy. Mezi ně patří například nákresy obličejů, budov apod. Také jsme se dozvěděli, že writeři (sprejeři), si tvoří pseudonymy, a to hlavně kvůli nebezpečí z možného udání na policii. Je samozřejmě nutné rozlišovat umění a vandalismus. Například v ČR za ilegální sprejování hrozí až 6 let za mřížemi. V jedné části galerie byla vytvořena chodba s krabicemi, na kterých byly tagy známých umělců. Celá sestava měla představovat město, protože pro street artisty je město jako pro malíře plátno. Dále nás čekala místnost s nákresy umělců, např. writer Bates, který je ze starší generace street artistů, a ve svém výtvoru si pohrává s různými typy písma. V temné místnosti bez oken se skrývala koláž, která se rozprostírala na všech 4 stěnách. Autor této koláže se jmenuje Bior a vyznačuje se tím, že používá na svých obrazech efektní zobrazení plamenů. Jediná žena mezi street artisty, která je špičkou svého oboru, s přezdívkou Swoon pochází z Ameriky a  vytvořila úžasnou koláž pomocí linorytu. Použila zde mnoho složitých ornamentů. Celé dílo bylo laděno do modré a obsahovalo i její autoportrét. Toto dílo bylo opravdu precizní. Poslední autoři, které jsme mohli vidět, byla italská trojice Rebel-ink, jejichž dílo je inspirováno kaligrafií.

Nakonec nás čekalo příjemné překvapení v podobě možnosti napsání si svého vlastní tagu na zeď Galerie. A ti, kterým se jejich výtvory nepovedly, nemusí být zklamaní, jelikož všechna díla, jak naše, tak i známých autorů budou za 4 měsíce přemalována, aby uvolnila prostor pro další výstavu. Škoda.

Šárka Jarošová, Katka Válková, 5QB

Zobrazeno: 6256x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

17. květen 1903

Američanka Agne Woodová zaběhla v Poughkeepsie (stát New York) 220 yardů za 30,6 s. Byl to první registrovaný světový rekord v běhu žen.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.