Třída 3TA a řemesla

V úterý 2. 5. se třída Tercie A vydala na výlet do nedalekého centra řemesel a bylinných zahrad Botanicus v Ostré. Jak si žáci den užili?

Ráno jsme se vlakem dopravili do Stratova, kde na nás čekal zbytek třídy. Když jsme se sešli, vypravili jsme se společně lesní cestou do Ostré. V Botanicu jsme si mohli vyzkoušet různá řemesla. Jednou z možností byla lukostřelba. U lukostřelby byl pán převlečený za středověkého lukostřelce, který nám vysvětloval, jak se kdysi střílelo, společně s ukázkou různých typů luků.

Nikola Pomšárová, 3TA

Všichni jsme si vyzkoušeli v Botanicu řadu řemesel, která zde nabízeli, ale mně nejzajímavější přišel dráteník. Zde jsme si mohli vytvořit buď čtyřlístek, nebo motýla. Byla to ale složitá práce a zabrala spoustu času, protože zde jde hodně o pečlivost. I tak jsem ráda, že jsem to mohla zkusit a vyrobit si čtyřlístek, který si teď mohu vystavit. Také jsme se stavili v mýdlárně, kde jsme si vymodelovali mýdlo. Všichni zde byli moc milí a nápomocní a rozhodně jsem si den užila.

Bára Němcová, 3TA

Také jsme s kamarádkou šly ozdobit perníčky. Paní perníkářka byla velmi ochotná nám pomoct, když poleva netekla tak, jak měla. Oběma se nám perníček povedl! Po procházce v zahradách s pozorováním pávů a koz jsme se šly občerstvit. Výběr byl veliký, a tak rozhodování nebylo jednoduché. Pak jsme si už jen sedly, povídaly si a žertovaly se spolužáky.

Anna Litovová, 3TA

Kromě procházky květinovou zahradou jsme si mohli vyzkoušet některá stará řemesla jako hrnčířství, provaznictví, výrobu mýdel a svíček, zdobení perníčků, výrobu mincí nebo tvarování ozdob z drátu. Měla jsem příležitost vytvarovat si vlastní mýdlo s pomerančovou esencí a bylinkami a také jsem si domů odnesla drátěného motýla.

Lucie Hausenblasová, 3TA

Dnes jsme s mojí třídou navštívili Botanicus v Ostré. Já osobně jsem si vyzkoušel lukostřelbu, vyrazil jsem si minci a vyrobil jsem si lano. Celý den jsem si užil a rád se tam ještě někdy v budoucnu vrátím.

Jáchym Jalovecký, 3TA

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Marta Balejová

Marta Balejová (*8. 5. 1953), zpěvačka a textařka, jedna z nejvýznamnějších českých šansoniérek, zabývajících se tímto specifickým hudebním žánrem, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1972 pod svým rodným příjmením Marta Fuglová.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Reformy v Makedonii

23. únor 1903

Turecký sultán schválil rakousko-uherský plán reforem v Makedonii.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.