Za historií a kulturou do Itálie

Za historií a kulturou do Itálie

Itálie, země plná slunce, agresivních řidičů a výborného jídla. Právě tam jsme se plni entuziasmu a očekávání v pondělí 16. 6. 2014 v odpoledních hodinách vypravili s CK Výuka jinak.

Naší první zastávkou byla Florencie, kolébka renesance. Zde jsme po absolvování hodinové fronty navštívili galerii Uffizi. Odpoledne jsme měli sraz s místní českou průvodkyní pod známou sochou Davida. Prošli jsme s ní historické centrum Florencie a seznámili jsme se s nejdůležitějšími památkami. Paní průvodkyně nám vyprávěla o tom, jak ve Florencii v minulosti působili lichváři, jak se zde nechávaly šít šaty z těch nejvybranějších látek, jak právě zde vymysleli zmrzlinu a jak na vše dohlížela vlivná rodina Medicejů, mecenášů umění.

Další dva dny jsme strávili v Římě a ve Vatikánu, opět s místními průvodkyněmi. Ty nám představily nejznámější římské památky, jako je Koloseum, Forum Romanum, Palatinum, Fontana di Trevi nebo Pantheon. V odpoledních hodinách nás zastihla letní bouřka. V tu chvíli jsme si vzpomněli na své spolužáky, kteří nám před odjezdem závistivě a škodolibě přáli, ať „chcípneme“ vedrem. Naše nadšení to však neuhasilo a my jsme si i nadále užívali skvělé atmosféry, cpali se vynikající zmrzlinou a pravou italskou pizzou. Poslední den už svítilo sluníčko, ale jako na potvoru jsme museli mít zakryta ramena i kolena, jelikož jsme navštívili Vatikán – vatikánská muzea, Sixtinskou kapli a chrám svatého Petra.

I když jsme v Itálii strávili pouze tři dny, na to, jak jsme se bosi během bouřky brodili vodou k hotelu, nikdy nezapomeneme a budeme se těšit na další, snad stejně podařenou exkurzi!

Autorem fotografií je Matěj Prášil, 5QB.

Anna Šenfeldová a Michaela Bacílková, 5QA

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1923.

Narodil se 15. 2. 1905 v Mostě. Dětství prožil v Lounech. Studoval na reálce v Lounech a Nymburce, kde pracoval jeho otec jako strojvůdce.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Revoluce v Dominikánské republice

30. říjen 1903

Vypukla revoluce v Dominikánské republice, USA a evropské válečné lodě vysadily vojsko k ochraně konzulátů.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.