Zájezd do Petrohradu

Zájezd do Petrohradu

Здравствуйте уважаемые студенты, родители студентов и преподаватели.

5. záři, 24 studentů se zúčastnilo zájezdu do Sankt Petěrburgu (Petrohradu), druhého hlavního města Ruska, tak mu říkají ruští obyvatelé. Nabízím vám k přečtěni popsaný zážitek jedné z našich studentek. Ostatní članky si můžete přečíst a také si můžete prohlédnout fotografie na nástěnce, která se nachází na chodbě mezi  1. a 2. patrem.

Приятного времяпровождения!

Většina z nás má nějakou představu o tom, jak asi vypadá Rusko. Ta moje se odvíjela od starých románů. Má vize byla plná mrazivé mlhy, zvláštního těkavého napětí, všudypřítomné velkoleposti a nápadné elegance. Obvykle nic není takové, jaké to člověk čeká; musím ovšem říct, že Petrohrad je výjimka. Takže jsem se tam doopravdy octla – ve městě nad Něvou, na místě, kde se kdysi procházel sám Alexandr Sergejevič Puškin a které je dnes vyhlášené mimo jiné levnými cigaretami a kvalitním alkoholem; bledé štíhlé ženy s urputností stále nosí rudé rty a světla signalizují, stejně jako před dvěma sty lety, že se zde nachází velký svět. Všechno okolo je svým osobitým způsobem gigantické. Některé části města si stále uchovávají ducha minulých dob; je to jako procházet filmovými kulisami, až na to, že všechny ty nádherné, přezdobené paláce jsou hmatatelné – když to nevidíte na vlastní oči, je skoro těžké tomu uvěřit. Kateřinský palác a jeho sály plné zrcadel, v nichž se ještě lne ozvěna hudby z nákladných plesů, kam se ženy kdysi chodily předvádět se svými róbami. Nekonečná Ermitáž, jejíž důkladnou prohlídku by nikdo nepřežil. Chrámy připomínající svatební dorty. Vzpomínky na druhou světovou válku v podobě rozlehlých plání s hrobkami. A, především, nepřehlédnutelná světla noční metropole, odrážející se na řece, zatímco se stovky petrohradských mostů zvedají k nebi, aby uvolnily místo pro lodě. V Petrohradu se prolínají různé doby včetně současnosti, a přesto netvoří kontrast, ale právě naopak; všude se vznáší naprosto shodná atmosféra, cosi typicky ruského, čemu my možná nikdy nebudeme rozumět. Jak dalece se Petrohrad liší od všech ostatních evropských měst; zjevně si je toho vědom a je na to hrdý. Ačkoli teď sedím v teple svého pokoje, v důvěrně známém, bezpečném, poklidném maloměstě, kdesi ve mně je stále ještě touha po tom zamotat se do šály, nasadit si huňatou čepici (přesně tu, kterou koupíte jenom na ruské tržnici) a vykročit zpátky na Něvský prospekt. Píši vám, ale už nemohu více. Petrohrad se stejně musí zažít.

Kristýna Kutnarová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MUDr. Václav Šimon, DrSc.

Prof. Václav Daniel Šimon, DrSc. (*29. 5. 1926), přední český urolog, chirurg, gynekolog, vysokoškolský učitel a akademický pracovník, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.