Jak jsme trénovali na ostrou expedici DofE

Jak jsme trénovali na ostrou expedici DofE

Již několikrát jste si na školních stránkách mohli přečíst články o činnosti našich studentů, kteří v letošním roce usilují o získání Mezinárodní ceny vévody z Edingburghu v rámci našeho vlastního centra, které u nás ve škole funguje od září 2016. Celkem 21 studentům se již většinou podařilo splnit stanovené cíle ve třech základních oblastech, jimiž jsou rozvoj talentu, sportovní aktivita a dobrovolnictví, a nyní je čeká závěrečná dobrodružná expedice, na kterou je třeba se dobře připravit. 14 z nich prověřovalo svoji připravenost během minulého víkendu.

Expedice č. 1:

V pátek  12.5. naše skupinka (ve složení Laury Jeleňové, Terky Brucknerové, Markét Štekrtové, Kiki Krátké, Rafaela Smeta a Davida Dvorského) vyrazili na přípravnou expidici z Nymburka do Rožďalovic. Nejprve jsme dojeli z Nymburského nádraží do Mcel a dále pokračovali zajímavou lesní cestou do pěkné vesničky jménem Tuchom. První přestávka byla v Seleticích u fotbalového hřiště, pak už to byla brnkačka dojít na chalupu, která se nachází v Tuchomi. Tam na nás čekala výborná buchta za odměnu, měli jsme táborák a byla celou dobu příjemná atmosféra. Na zahradě jsme postavili stany a udělali večeři. Další den jsme bez přestávky došli do Rožďalovic na nádraží a vrátili se domů zdraví a živí.

 K.Krátká 2.A

více fotografií:

http://rafajk.rajce.idnes.cz/expedice/

 

Expedice č.2:

Dne 12.5 jsme v rámci programu DofE, do kterého jsme se spolu s dalšími studenty zapojili, jako skupina, skládající se z Matěje Nováka, Jana Raji, Vítka Koniuka, Jarči Mrázové, Alexandry Birndtové a Elišky Prášilové, vyrazili na zkušební expedici. Díky této expedici se měla naše skupina připravit na tu skutečnou, která nás ještě čeká. Úkolem bylo zjednodušeně přežít, s mírnou pomocí paní profesorky Martínkové, která nám dala zázemí, o kterém se nám může při té skutečné jenom zdát.

V pátek jsme ve 12 hodin vyrazili autobusem na Loučeň, kde naše expedice, plná zábavy s novými přáteli, začala. Odsud jsme cestou plnou seznamování a převýšení došli až na chatu paní Martínkové v Tuchomi. Zde jsme postavili stan a uvařili VÝBORNÉ rizoto. Se začínající bouřkou jsme si zalezli do chaty, kde jsme hráli hry a povídali si. V pokročilých hodinách jsme se uložili do stanu a ještě nějakou tu hodinu prohlubovali naše nová přátelství, ale po 15 kilometrech přemohla únava naše těla, a my za úderů hromů usnuli do zaslouženého spánku.

V sobotu jsme vstávali v 7 hodin, dojedli buchty, rozdělali Májku a zahráli si ještě hru Dobble, kterou jsme zabili čas do odchodu na nádraží. V 9 hodin jsme opět nasadili ruksaky a vyrazili již zkrácenou cestou na nádraží do Rožďalovic. Hodinu čekání na vlakový spoj do Nymburka jsme ještě využili na vyhrnutí karimatek a rozdovádění našich mozků dalším kolem hry Dobble. V místní stanici nás zaujala klika na stahování závor postaru, tedy ručně, což většina z nás neviděla, ba ani netušila, že to ještě někde u nás existuje. Po posledních chvílích ve vlaku jsme se v Nymburce s našimi novými přáteli rozloučili a úspěšně zakončili tuto zkušební expedici.

Celá naše skupina si to náramně užila a věřím, že tato, první z řady několika expedic, se nám vryla do paměti jako velmi krásný okamžik.

 

Jan Raja

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1941 s rodným příjmením Leišová.

Narodila se 19. 1. 1922 ve Všejanech a zemřela v r. 1985 v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.