Francouzský jazykový kurz v Rokytnici

Francouzský jazykový kurz v Rokytnici

Na konci června se na chatě RSG Gymnázia Nymburk v Rokytnici nad Jizerou uskutečnil intenzivní jazykový kurz pro studenty francouzštiny Evropské jazykové sekce na naší škole. V letošním roce vyrazila na kurz Sekunda A.

Cílem a smyslem pobytu je intenzivní používání francouzštiny v reálných situacích a v každodenní komunikaci. Celý pobyt byl veden v symbolickém rámci – Nový svět (kolonizace Ameriky) a podle reakcí studentů se vydařil. Více informací najdete v článku od Kristýny Havlinové.

Dne 24. června jsme vyrazili na francouzský kurz směr Rokytnice nad Jizerou. Po dvou hodinách pak dorazili na místo. Zavazadla nám naštěstí byla vyvezena, takže jsme je nemuseli táhnout do kopce k chatě.

Pátek byl ve znamení rozřazování a vymýšlení, vznikly 4 skupiny agresivní indiáni - L´osmangeurs, sympatičtí indiáni - Les apaches, nesympatičtí kolonizátoři Los Nachos a sympatičtí kolonizátoři Pár Pařmenů, vyzkoušeli jsme si napsat testy DELF úroveň A2, dále jsme si vymysleli své postavy, jejich záliby, rodinné vztahy a další detaily. Den jsme zakončili sledováním filmu Didier.

V sobotu dopoledne jsme vyslechli zajímavou prezentaci o rolích v indiánských kmenech a poté i o rolích ve skupinách kolonizátorů. Odpoledne jsme z námi vyrobeného slaného těsta vytvořili své  postavy, zapracovala fantasie a vznikly rozmanité druhy figurek. Poté jsme zhlédli Disneyho film Pocahontas.

V neděli jsme se pro změnu dozvěděli o indiánských obydlích a odpoledne jsme některá obydlí stvořili, když jsme vytvářeli naše vesnice ze všech rozličných materiálů. Poté jsme již s upečenými figurkami a vesnicí secvičili divadlo, které jsme večer předvedli ostatním skupinám. Den jsme opět zakončili filmem tentokrát filmem L´Ours (medvědi).

V pondělí se dostalo i na aktivity venku. Dopoledne jsme sháněli věci podle abecedy např. A-Arbre (strom). Odpolední program byl velice zajímavý, ale i náročný vytvářeli jsme náš vlastní fotoromán tj.nafotili jsme se v určitých situacích podle předem vymyšleného scénáře a poté na počítači přidali bubliny s textem. Pondělní večer byl v naší režii - film, hry, ping pong a další aktivity. Úterý byl pak den návratu domů. Dopoledne jsme ještě dovedli k dokonalosti naše portfolia, uklidili chatu a ve dvě hodiny vyrazili směr Nymburk.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jan Moravec

Jan Moravec (*1993), absolvent Gymnázia Nymburk v roce 2013, je šampionem v silovém trojboji.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Svaz českých lyžařů

21. listopad 1903

V Jablonci nad Jizerou byl založen Svaz českých lyžařů.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.