Geologický kurz 6XA 2013

Geologický kurz 6XA 2013

V termínu školních dní od 7. 10. do 11. 10. poznávala třída sexta A podrobněji minerály a horniny. Dokonce se s nimi seznámila v několika druzích praxe, jako tesání a obrušování. Kurz vedli profesoři školy V. Hanlová a L. Lipták.

Již na začátku týdne jsme shlédli bohatou sbírku pana Votrubce z Kozákova (u Semil), kde jsme mohli poznat zejména acháty, ale nechyběly také kameny různého druhu. Několik metrů od Votrubcova muzea jsme vzali kladívka a snažili se barevné, nic neříkajících „šutry“, roztřískat na blyštivé minerály. Někteří z nás dostali pochvalu za dobře odvedenou práci, ale šlo pouze o náhodu. Než jsme dojeli do chaty, na programu nás čekala ještě prohlídka Bozkovských dolomitových jeskyní, kde mimo jiné můžete vidět největší podzemní jezero ve střední Evropě. Jeskyně tvoří ještě jeden unikát - je dolomitová, a to v Evropě často nevidíte.

V úterý jsme navštívili hornické muzeum Harrachov. Byli jsme seznámeni s prostorami, kde se donedávna těžil fluorit a baryt, a s příslušnými stroji. Kvůli bezpečnosti jsme nosili při prohlídce přilby, jelikož v tak vlhkém prostředí se může přihodit cokoliv. Pod muzeem byla řeka Mumlava, na kterou jsme se později došli podívat a opět se naučit pár geomorfologických pojmů na test navíc.

Další den jsme se stali unikátem pro pana Liptáka my sami, jelikož jsme vyrazili na celodenní výlet až k prameni Labe, u hranice ČR s Polskem, kde ještě s žádnými studenty před námi nebyl. Za všechny můžu říct, že tato cesta byla velice náročná, a vyžadovala i jistou dávku odvahy. Na vrcholcích hřebene už si ale nikdo nestěžoval díky úchvatnému pohledu na polské morény. Jinak všude okolo nás vál silný vítr a my si neviděli na špičku chodidel kvůli mlze.

Poslední den naší výpravy jsme se připravovali na test a absolvovali orientační běh sloužící k rozšíření našeho orientačního smyslu. Běželi jsme ve skupinách kolem chaty v Rokytnici, což byla naše poslední fyzicky náročná činnost. První v celkovém pořadí skupin se umístila skupina Honzy Oupického.

Každý večer jsme byli zaneprázdněni prezentováním referátů na téma minerálů nebo hornin, ropy a uhlí, nebo skupinovou prací na opakování učiva ze zeměpisu.

Děkujeme profesorům za naučnou exkurzi. Za celou třídu Kateřina Kmentová

Foto: Michal Půta

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1925.

Narodil se 15. 7. 1907 v Nymburce. Pocházel z rodiny dílovedoucího ČSD v Nymburce. Po gymnáziu studoval na Vysoké škole obchodní v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.