Bedřich Feuerstein - pozvánka na akci

Bedřich Feuerstein - pozvánka na akci

Galerie JII ve spolupráci s Městskou knihovnou Nymburk vás srdečně zve na představení nové knihy o architektu Feuersteinovi a jeho cestách do Japonska za přítomnosti Heleny Čapkové z Waseda University Tokio. V Nymburce autorka přiblíží téma knihy také přednáškou nazvanou „Nic materiálního není permanentní v domě japonském – O japonismech v tvorbě Bedřicha Feuersteina“.

Akce se uskuteční ve čtvrtek 18. prosince od 18 hodin v Městské knihovně Nymburk. Knihu „Bedřich Feuerstein – Cesta do nejvýtvarnější země světa“ bude možné zakoupit na místě. Hudební program zajistí trio ve složení Jan Ritter ml. kytara, Adam Havlín kontrabas, Karel Pičman trumpeta. Vstupné je dobrovolné.

Nymburské uvedení knihy a přednáška z japonského prostředí

Dlouho očekávaná kniha Heleny Čapkové o Bedřichu Feuersteinovi a jeho cestách do Japonska byla představena letos v září v Praze. Ještě na sklonku roku se podařilo s autorkou působící na univerzitě Waseda v Tokiu připravit uvedení knihy také v Nymburce. K Nymburku a blízkému okolí váže Bedřicha Feuersteina jeho dětství, středoškolská studia, realizace budovy krematoria a místo jeho posledního odpočinku. Jelikož je kniha věnována Feuersteinovu pobytu v Japonsku, Helena Čapková přednese příspěvek o vztahu a vlivu Japonska na život a dílo Bedřicha Feuersteina. Akce volně navazuje na komponovaný večer Šumné stopy v aule nymburského gymnázia, kam v roce 2012 zavítala Helena Čapková spolu s Radovanem Lipusem a Davidem Vávrou v rámci doprovodného programu k exteriérové výstavě na plotě gymnázia a hřbitovní zdi u krematoria nazvané „120 | 76 | Bedřich Feuerstein | 1892–1936“. Výstavou a komponovaným večerem Galerie JII v roce 2012 připomněla výročí 120 let od narození a 76 let od úmrtí architekta Bedřicha Feuersteina.

O přednášce

Přednáška Heleny Čapkové přiblíží japonské inspirace Bedřicha Feuersteina, který se o japonské umění a design zajímal již od dob studií v Nymburce a Praze. Jak ho ovlivnilo bezprostřední setkání s Japonskem, které na konci dvacátých let navštívil? K pochopení Feuersteinovy tvorby a osobité interpretace japonských podnětů nasbíraných v literatuře či během cest poslouží jeho díla a text přednášky o japonské architektuře, kterou Bedřich Feuerstein přednesl po návratu do Prahy v roce 1931. Prameny pro přednášku pocházejí především z rozsáhlého výzkumu v zahraničí, diváci si tak vyslechnou mnoho nových informací a zhlédnou také doposud nepublikovaný obrazový materiál.

O knize

Život a dílo avantgardního českého architekta a scénografa Bedřicha Feuersteina se sice těší zájmu širší odborné veřejnosti, jeho japonský pobyt zůstával až do roku 2014 bez podrobnější analýzy. Studie Heleny Čapkové „Bedřich Feuerstein – Cesta do nejvýtvarnější země světa“ vychází z rozsáhlého výzkumu archivů v Čechách i v zahraničí a představuje čtenáři životní příběh a slavné i téměř neznámé realizace či projekty tohoto autora. Hlavní tematickou linii knihy tvoří Feuersteinův vztah k Japonsku, a to ještě před tím, než odcestoval do této „nejvýtvarnější země světa“, dále v letech 1926–1930, kdy spolupracoval s tokijským ateliérem Čechoameričana Antonína Raymonda, až po období, kdy se vrátil do Prahy.

Publikace má 216 stran, na 150 fotografií a obrazové dokumentace. Obsahuje řadu dosud nezveřejněného obrazového i písemného materiálu, anglické a japonské resumé. Knihu vydal Kant a Aula.

O autorce

Historička umění Helena Čapková vystudovala japanologii a dějiny umění na Karlově univerzitě v Praze a dějiny japonského a čínského umění na Škole orientálních a afrických studií v Londýně. Od roku 2012 vyučuje dějiny umění na tokijské univerzitě Waseda. Věnuje se modernistické architektuře, designu a meziválečné japonské výtvarné tvorbě. Zabývá se také vztahem mezi japonským uměním a uměním evropské avantgardy ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Na toto téma publikovala několik vědeckých článků v angličtině, japonštině a češtině. Podílela se na japonských dílech seriálu České televize Šumné stopy a externě působí na stanici Českého rozhlasu Vltava.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Závod motorových člunů

11. červenec 1903

Konal se první závod motorových člunů na světě na 13,6 km dlouhé trati Royal Cork Yacht Clubu od sídla klubu v Corku do Glamire v Irsku.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.