Beseda s kapitánem Ondráčkem

Utéct z reality – octnout se uprostřed ničeho, jet s větrem v zádech a vnímat jen širé moře kolem a absolutní svobodu, kterou člověku nabízí; nebát se vyjet ze zaběhnutých kolejí stereotypního života a udělat něco neobvyklého, nebezpečného a možná i šíleného; vyplout za hranice státu, systému a šedi obyčejnosti a stát se strůjcem vlastního osudu, stát se králem moří…

Snad po tom nejvíc toužil kapitán Ondráček, který nám ve středu 14. května v auditoriu ZŠ Komenského poreferoval o svém pokusu obeplout svět v rekordním čase. Zvláštní bylo, že jsme se teprve v průběhu vyprávění dozvěděli, že jeho plán selhal. Zasvětil nás na začátku do všeho, co se týkalo příprav na cestu a počátku plavby, takže jsme se de facto trochu dokázali vžít do jeho role a pochopit jeho zklamání. Dostalo se nám velmi podrobného popisu plavby, ale také zařízení lodi a všech problémů, kterým mořeplavec musí čelit. Tak trochu to připomínalo jakousi dobrodružnou knížku; jen málokdo něco podobného doopravdy zažil, a právě v tom tkvěla poutavost přednášky. Moře je nevyzpytatelné a nedá se mu poručit; ovšem člověk, který na něm dovede strávit tolik času, je přece jenom hrdinou. Kapitán vyplul z britského přístavu s tím, že se mu do roka podaří doplout okolo světa zase zpátky, ale nakonec skončil na Novém Zélandu – obeplul tedy jen polovinu zeměkoule, nicméně se mu podařilo najít místo, které si zamiloval. Přes všechny svízelné situace na lodi i problémy v osobním životě kapitán vypadal stále plný elánu a také částečně pyšný na to, co ve svém věku dokázal. Možná totiž opravdu nezáleží na výsledku – důležitější je cesta.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Pavel Zdražil

Absolvoval v roce 1984.

Narodil se 11. 9. 1965 v Městci Králové. Pochází z kantorské rodiny (dědeček – učitel, malíř a sochař G. R. Holeček),

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

17. květen 1903

Američanka Agne Woodová zaběhla v Poughkeepsie (stát New York) 220 yardů za 30,6 s. Byl to první registrovaný světový rekord v běhu žen.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.