Motto školního roku 2019 - 2020

Motto školního roku 2019 - 2020

 

 

Socrates: 

Kdo chce pohnout světem, musí se nejdříve pohnout sám.

 

 

Motto vybízí k aktivitě a změně sebe sama. Je v něm možné vidět výzvu k angažovanosti k dění ve společnosti. Říká nám, že bez vlastního přičinění se nic žádoucím směrem nezmění.

 

Je ale nutné vnímat, že svět se hýbe i bez našeho přičinění. My máme pak v podstatě dvě možnosti – můžeme se snažit ovlivnit svými silami, kam svět v budoucnu půjde, nebo být pouhým subjektem, konzumentem či obětí. V osobním životě je výběr cesty v tomto smyslu na každém z nás. Pokud se rozhodneme ovlivňovat aktivně cestu, jíž se ubírá, vyžaduje to od nás přijmout beze zbytku skutečnost, že “pohnout se sám” je jediným možným prvním krokem. Očekává to od nás přijmout zodpovědnost za svůj osobní rozvoj, který tento krok umožní, a současně je nutné vnímat, že jsme jako jednotlivci součástí organismu školy s danými cíli, prioritami, procesy a úkoly.

Pro učitele a vedení školy

V roli, kterou zastáváme ve své profesi, musí být naším každodenním jasným úkolem zasazovat se celou svou osobností o to, aby mezi našimi absolventy bylo co nejvíce takových, kterým nepůjde v životě jen o to žít “tady a teď”, ale budou se skutečně snažit “pohnout světem” v duchu naší výchovy a v souladu se vzděláním, kterého se jim u nás ve škole dostane. Patří k tomu kromě maximálního nasazení ve vyučování i průběžné vzdělávání a sledování trendů a novinek.

Pro žáky

Učení se patří k celému lidskému životu a k vašemu věku obzvlášť. Znalosti a dovednosti, které aktivním pobytem ve škole získáváte, vám v budoucnu pomohou nalézat správná řešení, rozlišovat dobré od špatného a umožní vám žít správný a bohatší život. Vaše aktivita, odpovědnost, nasazení, spektrum vašich mimoškolních aktivit… to vše rozhoduje o tom, v jaké míře se vám podaří rozvinout se. Aktivním patří budoucnost, je to jen a jen na vás!

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Svaz českých lyžařů

21. listopad 1903

V Jablonci nad Jizerou byl založen Svaz českých lyžařů.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.